Wi-Fi routerek nyílt forráskódú alapszoftverrel

Hirdetés

Várhatóan augusztustól kapható Magyarországon a Netgear nyílt forráskódú szoftverre épülő routere, a WGR614L. A korábban piacra került WGR614 típussal a legtöbb tekintetben megegyező modell a WAN felé egy, a LAN felé négy 10/100 Mbps sebességű Ethernet porttal szolgál, ezenkívül 802.11b/g Wi-Fi hálózatok központjaként üzemelhet. Repertoárjában a SOHO routerek minden manapság jellemző funkciója megtalálható az SPI tűzfaltól a különféle szűrési, titkosítási lehetőségeken keresztül a kliensek WPS eljárással, gombnyomásra történő azonosításáig.

Netgear WGR614L

Az új szoftver zökkenőmentes futtatása érdekében kellően erős Broadcom vezérlőt, 4 MB flash- és 16 MB munkamemóriát kapott a WGR614L. Az eszköz kompatibilis a kategóriában elterjedt nyílt forráskódú rendszerekkel – egyelőre főként a Tomatót és a DD-WRT-t ajánlják hozzá, de hamarosan elkészül az OpenWrt megfelelő változata is. A fejlesztők a MyOpenRouter közösségi oldalon tájékozódhatnak, illetve kérhetnek segítséget. A WGR614L ajánlott ára 59 euró.

Linksys WRT610N

A SOHO routerek szegmensében egyébként mozgalmas volt már az év első fele is. Az anno a WRT54G és WRT54GL modelljeivel úttörő szerepet játszó Linksys továbbra is folyamatosan publikálja GPL licenc alá helyezett kódjait sokféle hálózati eszközéhez. A 802.11n szabványtervezetnek megfelelő routerei közül például a WRT300N, WRT310N, WRT350N, WRT160N és WRT610N jelűekhez is adott ki kódot, így a nagy adatátviteli sebességre vágyók is használhatják az alternatív alapszoftvereket.

D-Link DIR-300

Tavasszal csatlakozott a klubhoz a D-Link, amely néhány hálózati tárolóegysége után a DIR-300 jelű Wi-Fi routert dobta piacra nyílt szoftverrel. Ez az eszköz szintén egy plusz négy Fast Ethernet portot, valamint 802.11b/g-kompatibilis vezeték nélküli vezérlőt kapott. Javarészt megegyezik a Linksys WRT54GL-lel, azonban több flashmemóriát tartalmaz, és teljesítménye is nagyobb valamivel. Futtathatók rajta például a DD-WRT és OpenWRT rendszerek, és hivatalos terméktámogatási oldaláról már a kezdetektől elérhető magyar nyelvű szoftver is. A DIR-300 ajánlott ára kicsivel 11 000 forint alatt van.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés