WDDM-meccs: már 4:1 az AMD javára

Idén már sorban a negyedik, Windows Vista operációs rendszerekkel kompatibilis, WHQL minősítésű videokártya-eszközmeghajtót adta ki tegnap az AMD szoftverfejlesztő részlege, miközben legfőbb riválisa, a teljesítménybajnok GeForce 8800-as sorozattal büszkélkedő NVIDIA továbbra is szenved ezen a téren. A kaliforniai cég többször is kénytelen volt magyarázkodásokba bocsátkozni, amiért a Vista megjelenése óta eltelt három hónap alatt sem sikerült egy minden tekintetben működőképes, stabil vistás eszközillesztőt kiadniuk: az új operációs rendszerrel bevezetett WDDM (Windows Display Driver Model) rendszer nagyon bonyolult, ráadásul az NVIDIA-nak az AMD-vel ellentétben DirectX 10-es modulokat is kell fejlesztenie – mentegetőztek a cég illetékesei.

Az AMD mindenesetre a jelek szerint semmitől sem zavartatva továbbra is tartja magát az eddigi gyakorlathoz, és havonta elérhetővé teszi Catalyst eszközillesztőinek legújabb változatát. A most megjelent, Windows XP és Vista operációs rendszerekkel egyaránt kompatibilis 7.4-es verzió ráadásul több jelentős fejlesztést tartogat a Vistát futtató felhasználók számára. Így többek közt most már az új operációs rendszerhez (egyelőre csak a 32 bites változathoz) is elérhetővé vált az Avivo Video Converter, mindemellett megújult az OpenGL motor, ami látványos, 15-30 százalékos sebességnövekedést eredményezhet az OpenGL API-t használó játékprogramoknál. A Catalyst 7.4 mindezen túl számos kisebb-nagyobb, játékokkal és a Catalyst Control Centerrel kapcsolatos kompatibilitási problémát javít. A windowsos változatokkal egy időben elérhetővé vált egy linuxos meghajtó is (ez a 8.36.5-ös verziószámot viseli), mindegyik változat letölthető az AMD terméktámogatási oldaláról.

Az NVIDIA riválisához hasonlítva lényegesen lassabb léptekkel menetel előre, már ami az eszközillesztők megjelenését illeti. A cég éppen ezen a héten, a középkategóriás GeForce 8600-as és GeForce 8500-as kártyák bejelentése kapcsán tett közzé egy béta-állapotú ForceWare drivert Windows Vista és XP operációs rendszerekhez (158.18 és 158.19-es verziószámmal), utóbbi azonban egyelőre csak a GeForce 8-as sorozat videokártyáival kompatibilis. A vistás ForceWare változatból mindazonáltal továbbra is hiányzik néhány olyan funkció, amely az XP-hez készült illesztőben régóta megtalálható, az eddig érkezett felhasználói visszajelzések szerint ellenben sokat javult az eszközmeghajtó stabilitása.

Bár az AMD-nél gyorsabban halad a munka, a WDDM-es Catalyst változatok sem tökéletesek: nemrég épp arról számoltunk be, hogy a 7.3-as verzió telepítése súlyos rendszerösszeomláshoz vezetett egyes konfigurációknál. Az AMD-nél akkor még nem tudták pontosan, miért jelentkezik ez a hiba, a problémát az új verzióval azonban vélhetőleg sikerült lokalizálni és kijavítani.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés