Véget ért az Intel-VIA licencvita

A megállapodás öt országban, összesen tizenegy folyamatban lévő eljárást szüntetett meg. Az évek óta tartó vitában 27 mikroprocesszor- és chipset-licenc, illetve szabadalom birtoklásának jogáról folyt késhegyig menő disputa. Mindkét cég maga fizeti a ráeső ügyvédi és perköltséget. A megkötött megállapodás lényege, hogy mindkét fél használhatja a másik termékét, azaz kölcsönösen szemet hunynak a vitás kérdések felett. A felmerült költségek miatt egyébként lehetetlen megállapítani, hogy végeredményben az Intel, vagy a VIA nyert-e (vesztett-e) az óriásvitán.

Az úgynevezett Cross-License-Agreement szerződés időtartama tíz év, és csak az érintett 27 szabadalomra vonatkozik. A VIA - a megállapodás értelmében - például ezután eladhat x86-utasításkészletet felhasználó mikroprocesszorokat, ám azok nem lehetnek tű- vagy busz-kompatibilisek az Intel chipekkel.

A chipsetek területén a tajvani cég négy évig fejleszthet és terjeszthet különböző lapkákat, amelyek kompatibilisek lehetnek az Intel busztechnológiájával. A VIA kereskedői és a felhasználók számára öt év a mentesség időtartama. A tajvani vállalatnak azonban e chipsetek eladásából származó bevétel egy részét át kell utalnia az Intel számára és fontos kitétel még, hogy a VIA tulajdonában lévő S3 Graphics céget ebből az üzletből teljes mértékben kizárja a szerződés vonatkozó passzusa.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés