Ünnepel az NVIDIA és a TSMC

Az NVIDIA a mai napon büszkén jelentette be, hogy sikeresen leszállították az egymilliárdodik GeForce GPU-t, melynek kapcsán megjegyezték a TSMC nevét is, akik évek óta gyártják a vállalat számára a chipeket. Ugyan nem minden GeForce lapka került ki a tajvani bérgyártó műhelyéből, de a jelentős részük ott készült.

Az első GeForce még 1999-ben mutatkozott be, és nem mellesleg ez volt az első DirectX 7-es API-t támogató grafikus vezérlő is. A termékvonal a szintén sikeres Riva TNT jelzést váltotta, és az NVIDIA azóta is erre a márkanévre épít. Persze rengeteg év eltelt, és a piaci verseny nem volt zökkenőmentes. A GeForce életében is voltak hullámvölgyek, melyek közül a legemlékezetesebb az FX jelzésű sorozat nem túl acélos szereplése volt, de a múlt évben debütált GF100-as lapka sem a sikeres rajtjáról lett híres. Mindennek ellenére a széria rengeteg sikeres terméket tudhatott magáénak, melyek között talán a G92-es lapka volt a legjelentősebb alkotás.

Ahol a GeForce története elkezdődött
Ahol a GeForce története elkezdődött

Az elismerésre méltó eredmény mellett az NVIDIA építi a jövőjét is, így nemrég bejelentették, hogy processzormag fejlesztésén dolgoznak, melynek felhasználásával a vállalat saját platformot szeretne kínálni. Arról, hogy ebből mikorra lesz valami, még nincs pontos adat, de kétségtelen, hogy az NVIDIA a heterogén módon programozható processzorok világa felé tart.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés