Unixos szerverek: tarol a Sun

Az IDC legutolsó jelentése már arról számol be, hogy a Sun részesedése a Unixos szerverek piacán úgy a legnagyobb, hogy a rangsorban utána következő két cég, a HP (23%) és az IBM (16% ) együttes részesedésével egyezik meg.

Ezek a számadatok azonban csak a bevételekre vonatkoznak, a szállítások volumene ennél látványosabb eltérést mutat. Az IDC, a harmadik negyedévről szóló jelentésében (Server Tracker Report - Q3) ugyanis már a piacra kerülő szerverek mintegy felét mondja Sun színekben indulónak. Szintén az IDC jelentésére alapoz Shahin Khan, a Sun fő-marketingese, amikor cége Enterprise és Netra szervereit hozza szóba, mint a vásárlók kedvenceit.

Más kérdés, hogy a Sun előnyét csak kevesen tartják hosszabb távon is megőrizhetőnek, bár az IDC például ilyen. Nem így a Goldman Sachs elemzői, akik felettébb szkeptikusak, szerintük ugyanis a szerverpiacot is eléri hamarosan az a globális recesszió, amely a PC-eladások nem várt mérséklődésében is ludas. Ráadásul, amíg a Sun az elsőséggel járó virtuális serleget vizsgálgatja, a konkurencia sem pihen, hanem vadul tervezgeti az ellentámadások forgatókönyvét, hiszen a Unix-os szerverpiac továbbra is aranybánya. Eztán a HP és a Compaq bejelentéseit érdemes majd jobban figyelemmel kísérnünk.

Az utolsó három hónap egyébként 20%-os erősödést mutat a múlt év azonos időszakához képest, azonban ne feledjük, hogy a tavalyi év a Y2K-para jegyében szenderült jobb létre, eképp ez a 20%, nem az a 20%. És ezt a Sun is elismeri.

Ha a Windows-os szervereket is számításba vesszük, úgy a helyzet már szám szerint sem olyan rózsás, mindössze 12%-os piaci hízás, a tavalyi 3. negyedhez (1999/Q3) képest, elérve a 15 milliárd USD-t, ahol külön kiemelendő, hogy az Intel-alapú megoldások iránt különösen nagy volt az érdeklődés.

És végül pár szót a Linux-ról. A valamely Linux-disztribúcióval installált szerverek egyre népszerűbbek, emeli ki az IDC tegnapi jelentése, mintegy 178%-kal felülmúlva a tavalyi év azonos időszakát.

Hirdetés