Sötétben tapogatózik a TSMC?

Hirdetés

Az EETimes értesülései szerint a félvezető termékek bérgyártásával foglalkozó Taiwan Semiconductor Manufacturing Company továbbra sem tudta a megfelelő szintre hozni 40 nm-es gyártósorait. A 28 nm-es csíkszélesség felé kacsingató vállalat eddig már több ezer szilíciumszeletet munkált meg, de a kihozatali arányok az elkeserítőnek nevezhető 20 és 30% közé esnek. A TSMC szóvivője állítja ugyan, hogy a probléma gyökerét már azonosították, de a módosítások ellenére sem sikerült hatékonyabb termelést elérni.

A gyártó problémái a megrendelőket, köztük főként a grafikus processzorokkal foglalkozó AMD-t és az NVIDIA-t érintik. Ők az alacsony kihozatali arány miatt nem tudják megfelelő mennyiségben szállítani termékeiket, például az ATI Radeon HD 4770-est vagy az NVIDIA mobil felhasználásra készült grafikus processzorait. A hírek szerint több, egyelőre meg nem nevezett cég jelenthet kiutat ebből a helyzetből, első helyen a szintén tajvani UMC-t (United Microelectronics Co.) említik, ők idén árpilistól indították be tömegtermelésre 40 nm-es gyártósoraikat, de a Chartered is alternatíva lehet.

A problémák ellenére a TSMC pénzügyi mutatói felfelé ívelnek, az árbevételük 2,3 milliárd dollárra nőtt, amiből 758,2 millió nyereséget könyvelhettek el – ez az előző negyedévhez képest 1,487%-os növekedést jelent.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TSMC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés