Újabb okosbillentyűzet a Das Keyboardtól

Az amerikai szoftvercég bővítette a felhőhöz csatlakozó klaviatúráit, és most először dobnak piacra Cherry MX kapcsolókat használó Q-szériás modellt.

Hirdetés

Az 5Q és X50Q fajtársakról már írtunk korábban lapunk hasábjain, aminek során körvonalaztuk a felhős csatlakozás funkcióit, most azonban újabb variáció érkezett a webre fellépő tasztatúra elgondolására: a jövevény gyakorlatilag a cég zászlóshajójának, a Das Keyboard 4 Professionalnak a Q-technológiával és RGB-világítással felvértezett verziója, amely a 4Q névre hallgat.


[+]

A 17,3 cm széles, 45,7 cm hosszú, 2 cm magas és 1,3 kg-ot nyomó, fekete, galvanizált alumínium burkolatot viselő 4Q enyhén taktilis, 4 mm-es úton járó, 2 mm-en aktiválódó, kis aktuációs erőkifejtést (45 gramm) igénylő Cherry MX Brown kapcsolókat kapott, természetesen NKRO kiszerelés mellett, de a specifikációs listából arra következtetünk, hogy kék Cherry kapcsolókkal is elérhető lesz a kicsike.


[+]

A fényerőt állító és dedikált médiagombok mellett megfért rajta még egy méretes hangerőszabályzó tekerőkapcsoló, egy külön gomb arra, hogy gépünket azonnal alvó módba helyezzük, valamint egy gyártóspecifikus Q-gomb, amivel a Das Keyboard Q okosszoftvert indíthatjuk el. A hátoldalon találhatunk még egy mini USB hubot, melyen két USB 2.0 csatlakozó figyel. Ahogy az manapság dívik, az RGB fényeket billentyűnként állítgathatjuk kedvünkre, a géphez való kapcsolódásról pedig egy 2 méter hosszú, harisnyázott kábel gondoskodik.


[+]

A megjelenéssel párhuzamosan nyitja meg kapuit a kisalkalmazások számára létrehozott Q piactér, ahol a felhasználók megoszthatják, illetve letölthetik a nyílt forráskódú és ingyenes Q appleteket, melyekkel könnyebbé válik a gyakran használt értesítések beállítása, mint például a CPU-aktivitás monitorozása, időjárás előrejelzések indikálása, tőzsdei információk nyomon követése - vagy igazából bármi, amit a kedves ügyfél óhajt. Adalék még a történethez, hogy a REST API-nak köszönhetően a programozók igény esetén közvetlenül vezérelhetik a visszajelző fényeket saját scriptjeik segítségével.


[+]

Míg a 104 gombos, US kiosztású Das Keyboard 4Q 200 dollár ellenében már megvásárolható a gyártó weboldalán és viszonteladóin keresztül, addig az európai kiosztásokkal (DE, UK, NO) debütáló variánsokért 200 eurót kell a kasszánál leszurkolnunk – ebből a szempontból ismét az Öreg Kontinens húzza a rövidebbet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés