Újabb információk a Pentium 4 600-as szériáról

Hirdetés

A The Inquirer című informatikai bulvárlap egy bizalmas Intel-dokumentumra hivatkozva újabb részleteket közölt a jövő évben érkező új Pentium 4 processzorokról. A Prescott 2M magra épülő CPU-k a 630, 640, 650, 660 és 670 jelzést fogják kapni. Kompatibilisek lesznek a jelenleg alkalmazott 915 és 925 Express chipsetekkel, valamint a következő generáció Glenwood és Lakeport fejlesztési kódnéven megismert tagjaival.

A mostani Prescottoktól nemcsak duplájára növelt, 2 megabájtos másodszintű gyorsítótárukban fognak különbözni – szintén fontos újítás a 64 bites kiterjesztés, az EM64T bevezetése az asztali processzorok mezőnyében is, továbbá a takarékosabb működést lehetővé tevő EIST (Enhanced Intel Speedstep Technology) energiagazdálkodás. Ez utóbbi akár 15 wattal kisebb fogyasztást tesz lehetővé az 500-as sorozathoz képest, ami különösen az Intel processzorokat előszeretettel vásárló nagyvállalatok büdzséjében eredményezhet jelentős megtakarítást. Az átlagfogyasztás leszorítása mellett a gyártó a terheletlen lapka „Halt State” állapotában jelentkező energiafelvétel csökkenését ígéri.

A lap által idézett prezentáció szerint egy Pentium 4 650 (3,4 GHz, 800 MHz FSB, 2 MB L2-cache) az azonos órajelekkel működő, de feleakkora másodszintű cache-sel ellátott Pentium 4 550-hez képest a SPEC_fp base2000 tesztben 6 %-os, míg a SPEC_int base2000 benchmarkban 7 %-os előnyre tett szert. Az új termékcsalád pozitívumai ugyanakkor nyilvánvalóan nem merülnek ki a nagyobb sebességben; legalább ilyen fontos a takarékosabb működés, valamint a 64 bites kódok támogatása.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés