Újabb Albatron alaplapok a hatékonyság jegyében

A tajvani Albatron gyakorta jelentkezik olyan termékekkel, melyek többnyire a szűk költségvetésből gazdálkodó, ám átlag feletti teljesítményre vágyó gépépítők konfigurációjában kötnek ki. Ilyen kiegészítő a cég napokban bejelentett két új alaplapja, a GeForce 6150 lapkakészletre épülő KM51PV, illetve az nForce4-4X vezérlővel szerelt, Socket 754 foglalatba illeszkedő processzorokat fogadó, két grafikuskártya-foglalattal rendelkező K8NF4X-754.

A K8NF4X versenyképes alternatívát kínál azoknak a felhasználóknak, akik régebbi Athlon 64, netán Sempron processzorral rendelkeznek, és elavult alaplapjuk lecserélése mellett egyelőre nem tervezik a processzor cseréjét. A Socket 754 foglalattal ellátott alaplap az nForce4-4X lapkakészlet révén egyszerre akár két PCI Express grafikus kártyát is fogadhat (16x-4x konfigurációban), ezzel kiaknázva az SLI üzemmódban rejlő lehetőségeket, emellett további két PCI csatoló áll a bővítőkártyák rendelkezésére. A maximum 2 GB DDR memóriával bővíthető K8NF4X-754 tárolórendszere összesen nyolc egységből állhat, ebből négy-négy Ultra-ATA és SATA csatolószabványú lehet. Az alaplapra mindezek mellett kétcsatornás hangrendszert, és Fast Ethernet vezérlőt integrált az Albatron.

Az NVIDIA szeptember végén bemutatott, integrált grafikus magot tartalmazó GeForce 6150 típusjelzésű lapkakészletére épül a cég másik újdonsága. A microATX formátumú KM51PV a fenti modellel ellentétben Socket 939 foglalatot kínál a kompatibilis AMD processzorok számára, a memóriafoglalatok száma és a maximálisan kezelt memória mennyisége pedig megduplázódott a K8NF4X-754-hez képest. A GeForce 6150 lapkakészlet ugyanakkor nem kezel egyszerre két grafikus kártyát, éppen ezért erre az alaplapra csak egy PCI Express x16 csatolóaljzat került, ami mellé elfért még egy PCIe x1 és két hagyományos PCI bővítősín is.

A négy-négy Ultra-ATA és SATA II tárolóeszközzel bővíthető alaplap érdekessége, hogy a D-Sub mellé DVI csatolót is integrált rá a gyártó; a kép az opcionálisan beszerezhető, alaplapra csatlakozó HDTV kimeneten keresztül is továbbítható. A KM51PV felszereltségét mindezen túl hasonló szerénység jellemzi, mint az előbbi modellt; a hangrendszer csak kétcsatornás, a hálózati kapcsolatról pedig ugyanaz a Broadcom Fast Ethernet vezérlő gondoskodik, mint ami a K8NF4X-754-en is megtalálható.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés