Hirdetés

Új NVIDIA chipset a felsőházban

Az NVIDIA főként játékosoknak szánt alaplapokra való chipsetet jelentett be nForce 680i LT SLI néven, amely tudásban és árban az nForce 680i SLI, illetve az nForce 650i SLI közé ékelődik be. A csúcsmodellhez hasonlóan támogatja akár az 1333 MHz-es rendszerbusz-sebességet is, memóriavezérlője azonban hivatalosan csak 800 MHz-ig skálázódik. Videokártyák számára itt is biztosított a kétszer 16 PCI Express-sáv, azonban a referenciát követő alaplapokra nem kerül harmadik hosszú PCIe aljzat. További bővítőkártyák számára két PCIe x1 és két PCI foglalat áll rendelkezésre.

Egyéb interfészeit tekintve is egyfajta keveréke a nagyobb és a kisebb modellnek, így az nForce 680i LT SLI hat Serial ATA II portot kezel, akár RAID 0, 1, 0+1 és 5 üzemmódokban, egy Parallel ATA csatornája van, Gigabit Ethernet portból is eggyel bír, melynek vezérlője a FirstPacket QoS funkción kívül a TCP/IP-kezelés gyorsításával is szolgál. Bár Európában nem mérvadó, az összehasonlítás kedvéért megjegyezzük, hogy míg a referenciának megfelelő 680i SLI chipsetes lap ajánlott ára 249 dollár, addig a 680i LT SLI-s változat 199 dollárból jön ki.

Az új chipset, illetve a köré épülő referencialap is része a „Designed by NVIDIA” programnak, mely azt jelenti, hogy a vállalat egy-két szerződéses partnerénél gyártatott alaplapokkal látja el a kisebb, saját tervező-gyártó kapacitásokkal nem vagy csak korlátozott mértékben rendelkező márkákat. Így az NVIDIA felel mind a hardver fejlesztéséért, minőségellenőrzéséért és szállításáért, mind meghajtóprogramok és a BIOS gondozásáért. Az így készülő alaplapok egyebek mellett a BFG, az EVGA vagy az XFX kínálatában érhetők el a végfelhasználók számára.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés