Új LCD-k a láthatáron

A Hitachi, a Canon és a Matsushita együttműködési szerződést kötött a folyadékkristályos kijelzők (LCD) technológiájának közös továbbfejlesztésére. A fejlesztés alapja a Hitachi IPS technológiáján alapuló, nagy látószöget biztosító LCD-je.

A három vállalat megegyezett abban is, hogy a Hitachi 24,9%-os részesedést biztosít a Canon és a Matsushita számára is a Hitachi Displays Co. Ltd. („Hitachi Displays”) vállalatban, amely a Hitachi saját tulajdonban lévő, kis- és középméretű LCD panelekre specializálódott leányvállalata. A részvények átírására – a hatósági jóváhagyást követően – a tervek szerint 2008. március 31-ig kerül sor, ekkor a Hitachi részesedése a Hitachi Displays vállalatban 50,2% lesz. A három vállalat a későbbiekben egyezik meg a megállapodás további részleteiről.

A Canon a Hitachi Displays részvényei révén biztosítja LCD paneljeinek stabil ellátását digitális fényképezőgépei (kompaktok és dSLR egyaránt) számára, s továbbá pedig a fejlesztési idők lerövidítésével, valamint a termékjellemzők bővítésével kívánja erősíteni piaci pozícióit.

A Matsushita az együttműködéssel a plazmaképernyők vonalának megerősítésére törekszik, megerősítve a VIErA TV-készülékek piaci helyzetét.

A Hitachi által 1995-ben bemutatott IPS (In-Plane Switching = képsíkváltó) technológia egy TFT folyadékkristály-technológia, amelyet 1996 óta használnak kereskedelmi alkalmazásokban. Az IPS technológia során a vízszintes elektromos mező létrehozásakor a folyadékkristály molekulák a TFT alaplemezzel párhuzamos síkban elfordulnak. Ez kiemelkedő teljesítményt és jobb reakcióidőt eredményez a láthatósági szögek tekintetében, ami tisztább színeket és féltónusokat garantál.

Előzmények

Hirdetés