Új királyt avathatnak a mobil GPU-knál

Teljesítmény terén befoghatja, sőt meg is előzheti riválisát az AMD grafikus vezérlőket fejlesztő részlege a noteszgépek számára kialakított mobil GPU-k mezőnyében. A kanadai ATI Tecnologiest tavaly bekebelező vállalat a napokban nyilvánosságra hozta legújabb, csúcsteljesítményű notebookokhoz kínált vezérlőjének, a Mobility Radeon X1900-nak bizonyos paramétereit. Ez a megoldás lényegesen gyorsabb a korábbi ásznál (Mobility Radeon X1800 XT), de még az NVIDIA hasonló célra szánt jelenlegi nagyágyúját, a GeForce Go 7950 GTX-et is szorosan megközelítheti.

Az újdonság a hírek szerint az asztali számítógépekhez kínált Radeon X1950 Pro videokártyákon hónapok óta megtalálható, 80 nanométeres gyártástechnológiával készülő RV570-es GPU-ra épül, 36 pixel shader és 8 vertex shader processzort tartalmaz, 256 bites memóriainterfésszel rendelkezik, és PCI Express x16 csatolófelületen csatlakozik a rendszerhez. Az AMD nem árulta el, hogy a Mobility Radeon X1900-as vezérlők milyen órajelen üzemelnek, mondván ennek meghatározása a noteszgépek gyártóitól is függ. A vezérlő teljesítménye mellett így a fogyasztásról sem lehet pontos képet kapni, az X-bit labs weboldal saját mérései szerint ugyanakkor egy Radeon X1950 Pro vezérlő nagyjából 65 wattot fogyaszt teljes terheléskor; vélhetőleg ehhez hasonló étvággyal rendelkeznek tehát a Mobility Radeon X1900-as megoldások is, feltéve, hogy órajelük és működési feszültségük nem tér el jelentős mértékben az asztali változattól.


Fujitsu Siemens Amilo Xi 1554 Mobility Radeon X1900-as GPU-val

Az AMD új csúcskategóriás mobil videovezérlője elsőként az Alienware és a Fujitsu Siemens kínálatában tűnt fel, a Mobility Radeon X1900-as GPU-val szerelt konfigurációkat a napokban kezdi el szállítani a két vállalat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés