Visszatér a mobil GPU-k királykategóriájába az ATI?

Lapértesülések szerint belátható időn belül új, nagy teljesítményű mobil GPU-val rukkol elő az AMD grafikus megoldásokat fejlesztő részlege, mely éppen ebben a hónapban bővítette asztali portfólióját az RV670 kódnevű vezérlővel. A pletykák szerint az új mobil lapka ennek a grafikus megoldásnak lesz a notebookokba építhető változata, és az eddigi gyakorlatnak megfelelően várhatóan Mobility Radeon HD 3800 néven fog megjelenni.

Az ATI mobil grafikus vezérlői egykor rendkívüli népszerűségnek örvendtek a noteszgépgyártók körében, elsősorban a lapkák relatíve alacsony fogyasztásának és jó szoftvertámogatottságuknak köszönhetően. A cég később több partnerét is elvesztette, miután a fejlesztésre szánt anyagi és humán erőforrások jelentős részét felszívta az R600-projekt, miközben a rivális NVIDIA többfrontos támadást indított az akkor már az AMD tulajdonában álló vállalat ellen.

A legutóbbi piackutatások eredményei szerint a vállalat a közel egyéves vergődés után végre magára talált, így az idei harmadik negyedévben a mobil szegmensben piaci részesedését tekintve hosszú hónapok óta először sikerült szorosan megközelíteni az NVIDIA-t. A noteszgépekbe épített vezérlők túlnyomó része azonban többnyire valamilyen olcsó diszkrét GPU, netán lapkakészletbe épített megoldás, ezeken pedig – akárcsak az asztali megoldások mezőnyében – jóval kevesebb haszon realizálható, mint a nagy teljesítményű multimédiás erőgépekbe szánt társaikon.

Kézenfekvő tehát, hogy az AMD hamarosan útnak indítsa a Radeon HD 3800-as mobil változatát, mely a fejlett gyártástechnológia révén várhatóan kevésbé terheli majd a noteszgépek akkumulátorát, mint a cég eddigi legerősebb megoldása, az idestova kétéves architektúrára épülő, 80 nanométeres csíkszélességű Mobility Radeon X1900. Az AMD ráadásul pár nappal ezelőtt lépéskényszerbe is került, hiszen riválisa november közepén bejelentette új csúcskategóriás mobil grafikus vezérlőjét, a GeForce 8800M-et.

A csúcsteljesítményű notebookokba szánt Mobility Radeon HD 3800 pontos paramétereiről egyelőre szinte semmit nem tudni, mint ahogy arról sincs információ, hogy az újdonság mikor tűnhet fel először a notebookgyártók választékában.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés