Új generációs mikroprojektorok a 3M-től

Az 3M az elsők között látta meg a fantáziát a kis méretű projektorok szegmensében. Bár a remélt áttörés eddig elmaradt, a fejlesztések nem álltak le, ennek eredményeként született meg az MP160 és MP180 típusjelzésű termék.

A vállalat közleményéből kiderült, hogy a számos újdonságot tartalmazó eszközök közös tulajdonsága a korábbi modellhez képest kétszeresére, 30 lumenre emelt fényerő, a két darab, 0,75 wattos hangszóró és a kétórás akkumulátor üzemidő. Mindkét eszköz SVGA natív felbontást biztosít, az elérhető képméret pedig 10 és 80 hüvelyk között váltakozik a fényviszonyok függvényében. Fontos azonban megjegyezni, hogy a két termék célcsoportja némileg különbözik.

3M MP160
3M MP160

Az MP160-as főleg azoknak készül, akik csak alkalmanként szeretnének bemutatót tartani a 150 x 65 x 30,5 mm-es készülékkel. Az olcsóbb MP160-as használatához mindenképp szükség van egy külső jelforrásra, ami azonban akár egy mobiltelefon is lehet. Az MP160-as tehát valóban „csak” egy projektor, és az asztali vetítőktől elsősorban méretei különböztetik meg. Esetében a fejlődés leginkább − a projektoroknál kiemelkedően fontos − fényerőben mutatkozik meg.

Az MP180-as modell az, amely esetében a gyártó szerint valóban beszélhetünk új generációról vagy akár korszakváltásról. A vetítő 150 x 65 x 33 mm-es méretével és 338 grammos súlyával ugyan kissé nagyobb lett az MPro 150 nevű elődmodellhez képest, de tudása méreténél sokkal nagyobbat nőtt. Bizonyos szempontból a készülék egy teljes laptopot helyettesít. 4 GB belső memóriája mellett microSD kártyabemenetet és USB portot is találunk rajta, a memória bővítésének tehát inkább csak elméleti határai vannak.

A fájlformátumok és kódolások közül az MP180-as a DOC, PPT, XLS, TXT, PDF, BMP, JPG, MP4, MP3, PAL, NTSC, H.264, AMR és AAC lejátszására önállóan is alkalmas.

3M MP180
3M MP180

Átalakult a termék kezelőfelülete is, hiszen a gombokat száműzték, és helyettük egy színes érintőpanelt vetettek be. Az adatok feltöltésében a már említett USB csatlakozó mellett a beépített Wi-Fi és Bluetooth csatlakozók is segítenek, így az információk vezeték nélkül is bármikor mozgathatóak. A fizikai csatlakozók közül a már említetteken kívül az MP180-at D-Sub, kompozit és 3,5 mm-es jack csatlakozókkal látták el. Ezek segítségével a projektor könnyen csatlakoztatható laptophoz, netbookhoz, okostelefonhoz, fényképezőgéphez, videokamerához, DVD-lejátszóhoz, játékkonzolhoz, mp3-lejátszóhoz, és minden más, digitális kép- vagy hangforráshoz.

Kiegészítőként az MP180-hoz Apple csatolóegység, autós töltő és távirányító is tartozik, a már megszokott háromlábú miniállvány pedig a kábelekkel együtt a kezdőcsomag része. Bár a magyarországi hivatalos árakról nincs konkrét információ, külföldön – ahol már egy ideje elérhető e két modell – az MP160 349, míg az MP180 399 dollárba kerül.

Azóta történt

  • Mozi a zsebben

    XGA felbontású, felhasználóbarát piko projektor az AAXA-tól.

Előzmények

Hirdetés