Hirdetés

2017. október 18., szerda

Útvonal

Hírek » Egyéb rovat

Az új CPU-kat csak a Windows 10-en támogatná a Microsoft

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: PROHARDVER!

A vállalat a korábbi Windows operációs rendszerek számára nem biztosítaná az új lapkákhoz tartozó esetleges szoftverfrissítéseket.

A Microsoft némileg meglepő információt tett közzé a hivatalos blogon belül, amely szerint a jövőben megváltozik a processzorok támogatásának stratégiája. Eddig a Windows operációs rendszer ebből a szempontból meglehetősen konzervatívnak számított, így ha érkezett egy új processzor, és esetleg valamilyen funkciója nem működött, akkor ahhoz a Microsoft több Windows verzióra visszamenőleg adott ki javítócsomagokat. A támogatás formája emellett hosszabb távúnak számított, így a processzorok évekig kaphattak frissítéseket ilyen-olyan problémára, és ez is univerzális volt, vagyis az aktuálisan még támogatott operációs rendszerekre érkezett javítócsomag.

Hirdetés

A Microsoft azonban gyorsít a tempón. Az új modell szerint az érkező, új processzorokat már csakis a legújabb Windows verzióban fogják támogatni. Ez konkrét példával élve azt jelenti, hogy az idén befutó Intel Kaby Lake, AMD Bristol Ridge és Qualcomm 8996 (Snapdragon 820) modellekhez csak Windows 10 alatt lesz hivatalos támogatás. Ettől persze nagyon nagy esély van rá, hogy az említett processzorokra telepíthető lesz a 8.1-es, a 8-as, a 7-es verziójú, vagy akár egy régebbi Windows, de a tökéletes működésre nem lesz garancia. Többek között előfordulhat, hogy az új processzorok rendelkeznek valamilyen új képességgel például az energiatakarékosság szempontjából, amelyhez szoftveres oldalról is kell támogatás, és a Microsoft ezt mostantól csak az aktuálisan legújabb Windows operációs rendszerre fogja megírni.

Szintén változik a már megjelent processzorok terméktámogatása is, és ezen a ponton kiemelten rossz helyzetbe került a nemrég bemutatott Intel Skylake generáció. A Microsoft hivatalosan közölte, hogy ezek terméktámogatása a következő év nyarán véget ér a Windows 8.1 és 7 operációs rendszerek esetében, de fontos kikötés, hogy az esetleges biztonsági frissítések kiemelt szerepet játszanak, így ezeket a redmondi óriáscég az operációs rendszer terméktámogatásának végéig biztosítani fogja. A még régebbi processzorok helyzete valamivel kellemesebb, mivel ezeknél már lényegében befejezte a cég a fontosabb funkciók implementálását, tehát ezek eleve nem javulnának sokat.

A Microsoft stratégiája ebből a szempontból nagyon kellemetlen, mert tulajdonképpen a vállalat kerek-perec eldöntötte, hogy akkor sem írják bele a Skylake egyes képességeinek támogatását a Windows 8.1 és 7 operációs rendszerekbe, ha az egyébként lehetséges. Ilyen például az órajelváltást gyorsító, illetve módosító Speed Shift technológia, amely csak Windows 10 alatt fog működni.

A Microsoft döntése mögött a Windows 10 terjedésének felgyorsítása áll, ami cégek számára kellemetlenségeket okozhat. Viszonylag sok vállalat még mindig a Windows 7-re épít, és számukra gondokat jelenthet a hardverfejlesztés. A legtöbb cég előtt két opció áll. Egyrészt kitarthatnak 2020-ig a Windows 7 mellett, de ekkor régebbi hardvereket kell beszerezniük. A másik opció, hogy áttérnek például az érkező új processzorokra, de akkor kényszerűen, és esetlegesen a betervezett időpont előtt váltani kell Windows 10-re. Ez a vállalatok számára jelentős többletkiadás jelent, így elképzelhető, hogy többen inkább a régebbi hardverek vásárlásánál maradnak.

A végfelhasználók számára a Microsoft döntése nem jelent igazi problémát. Persze jó lenne, ha a Windows 8.1 és 7 alatt is megkapnák az érkező processzorok az egyes új képességeik kihasználásának lehetőségét, de a legtöbb új PC-t úgyis Windows 10-zel szállítják majd, illetve a felhasználók bármikor be tudják szerezni a Windows 10-et, vagy használhatják tovább az aktuális operációs rendszereket az érkező CPU-k egyes új képességei nélkül.

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.