Ubuntuval érkezik az új Asus netbook

Az Asus bejelentette, hogy érkezik az Eee PC R011PX névre keresztelt netbook, melynek különlegessége, hogy egy Linux alapokra épülő Ubuntu operációs rendszert telepítettek rá a vállalat boszorkánykonyhájában. A termék az Intel Pine Trail platformjára épít, és 10.1 hüvelykes kijelzővel rendelkezik, melynek natív felbontása 1024x600 pixel. A belső egy az 1,66 GHz-en ketyegő, egymagos Atom N455-ös CPU-ra épül. Ebben a lapkában megtalálható a memóriavezérlő is, amihez 2 GB kapacitású rendszermemória kapcsolódhat, tovább az integrált grafikus mag is itt helyezkedik el. Utóbbi szerepét az OpenGL 2.0-s API-val kompatibilis GMA 3150 fogja betölteni. Az adatokat egy 320 GB-os merevlemez tárolja.

A netbookban a kommunikációért az IEEE 802.11b/g/n-es Wi-Fi és a 10/100-as Ethernet modul felel, továbbá a tervezők felszerelték a masinát egy 0,3 megapixeles webkamerával, egy SD és MMC kártyákat fogadó kártyaolvasóval, valamint három USB 2.0-s porttal. Az 1,2 kg-ot nyomó gép háromcellás, 2200 mAh-s akkumulátort kapott, ami pár óráig biztos bírja a terhelést.

Az Európában már elérhető terméken Ubuntu 10.10-es operációs rendszer feszít, annak is az asztali PC-k-hez készült verziója. A vállalat természetesen készre kínálja az újdonságot, így a telepítéssel és a beállítással a vásárlónak nem kell törődnie. Az Eee PC R011PX ára 209 euró, ami meglehetősen baráti, még ha a hardver képességei nem is ütik meg a manapság elfogadható mércét, de nyilván ezért ilyen olcsó.

Érdemes megjegyezni, hogy érkezik egy Windows 7 Starter operációs rendszerrel felvértezett variáns is, amely már kétmagos Atom N570-es processzort és egy 250 GB-os merevlemezt tartalmaz, ám a többi tulajdonsága megegyezik a fentebb részletezett masinával. Ezért a termékért 250 eurót kell majd fizetni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés