Hirdetés

Továbbfejlesztett Silent-Pipe a Gigabyte műhelyéből

Egyszerre gyors, ám halk működésű – a legtöbb felhasználó ilyennek látja az ideális, játékprogramokat futtató konfigurációt. Ezek a kívánalmak így együttesen sajnos az esetek zömében szöges ellentétben állnak a realitással, azaz inkább a fizika törvényeivel, hiszen a nagyteljesítményű komponensek tetemes hőt termelnek, amit valamilyen módon – jobbára hangos ventilátorokat beiktatva – el kell vezetni az eszközök közeléből.


Az első Silent-Pipe II-vel szerelt kártya

A tajvani Gigabyte régóta alkalmaz bizonyos videokártyáin hangtalan hűtési eljárást; a Silent-Pipe névre keresztelt, passzív hűtéses technológiát a nagyobb hatékonyság érdekében most továbbfejlesztette a cég. Az így létrejött Silent-Pipe II hőcsöves hűtési megoldással először a GV-NX66T sorozatú, GeForce 6600 GT-re épülő vezérlőknél találkozhat a nagyközönség; a 128 MB GDDR3 memóriát tartalmazó GV-NX66T128D-SP és a 256 megabájtnyi DDR2 memóriát felvonultató GV-NX66T256DE heteken belül megjelenhet a boltok polcain.

A Silent-Pipe II elsőre szembetűnő újdonsága, hogy a korábbi megoldásokkal szemben a hűtés immár két kártyafoglalatot igényel. A hátsó panelhez csatlakozó blokkot folyamatosan hűti a külső, hideg levegő, a belső és a külső hőmérséklet különbségéből adódó hőcsere során a GPU-ra szerelt blokk így hidegebb levegőhöz juthat, mintha a teljes hűtési megoldás a gép belsejében lenne elhelyezve. Az alaplapoktól kölcsönzött eljárás a Gigabyte szerint jelentősen lejjebb szoríthatja a passzív hűtésű a grafikus rendszer hőmérsékletét, ezzel még extrém körülmények között is biztosítva a stabil működést.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés