Tovább szállingóznak az ARM-os lapkák

Nagyon aktívak voltak a vállalatok a Mobile World Congress alkalmával. Az ARM-os SoC-ok egyértelműen szintet léptek, vagyis egyre gyorsabb megoldások születnek. A fejlesztésekkel a Broadcom sem akar lemaradni, és bemutatták a BCM28150-es lapkát. A SoC alapját két darab 1,1 GHz-es órajelen ketyegő ARM Cortex-A9-es processzormag képzi, melyek tartalmazzák a 128 bites NEON motort, a gyors lebegőpontos teljesítmény érdekében. Az IGP szerepét a saját fejlesztésű VideoCore IV tölti majd be, ami 1 gigapixel/s-os kitöltési sebességre képes, továbbá támogatja a Full HD-s megjelenítést, valamint a HDMI interfészt. A rendszernek nem okoz gondot az 1080p-s videók lejátszása sem, ami manapság alapkövetelménynek számít.

A lapkában integrált HSPA+ modem található, ami 21 Mbps-os sebességet kínál letöltésnél és 5,76 Mbps-ot feltöltésnél. A BCM28150 számára a 20 megapixeles CMOS szenzor kezelése sem jelent problémát, sőt a sztereó 3D-s képalkotás eléréséhez alkalmazható több kamera is. Az arcfelismerővel rendelkező vezérlő Full HD-s videók rögzítésére is alkalmas másodpercenként 30 képkockás sebesség mellett. A memóriavezérlő kétcsatornás lesz, és 400 MHz-es LPDDR2 szabványú memóriát támogat. Természetesen a GPS, a Wi-Fi és a Bluetooth modul is a lapka része. A Broadcom szerint a BCM28150 SoC-ra épülő termékek megjelenése leghamarabb ősszel esedékes.

Az ST-Ericsson neve hallatán sokan az Ericssonra gondolnak, ami alapvetően jó irány, de a vegyesvállalat másik tulajdonos a félvezetőgyártással foglalkozó STMicroelectronics. A cég rögtön három lapkával is jelentkezett, melyek a Nova termékcsaládba neveznek. Az A9500-as megoldás lesz a leggyengébb, de ezt a SoC-ot már szállítja a vállalat a partnereknek. A 45 nm-es eljárással készülő chip két darab, 1,2 GHz-es Cortex-A9-es processzormagot rejt, az IGP feladatát pedig a ARM által fejlesztett Mali-400 látja el. A rendszer tartalmaz képfeldolgozó processzort is, ami 20 megapixeles szenzorokat képes kezelni, és Full HD-s videók rögzíthetők vele. A Nova A9540 már 32 nm-es technológiával készül, és a minták kiszállítása az év második felében esedékes. A két darab Cortex-A9-es mag itt is megmarad, de ezek már 1,8 GHz-es órajelen is ketyeghetnek. A többi egységben nincs változás, azaz marad a ARM Mali-400-as grafikus vezérlője.

A legérdekesebb lapka egyben a leggyorsabb is. A Nova A9600-as már 28 nm-en fog készülni, és két darab Cortex-A15-ös processzormagot rejt, melyek órajele elérheti a 2,5 GHz-et is. A grafikus mag esetében a vállalat az Imagination Technologies, eddig még be nem mutatott, Rogue kódnevű megoldását használja. Ez az architektúra a PowerVR család hatodik generációjának alapja lesz, és a hírek szerint elképesztően gyors. Az adatok alapján a mag másodpercenként 350 millió háromszöget dolgoz fel, ami az ARM-os SoC-ok piacán pokolian magas érték, ám ennél még nagyobb meglepetés, hogy a számítási kapacitás eléri a 210 GFLOPS-ot, míg a pixelkitöltési sebesség 5 gigapixel/s lehet. Bár a pontos felépítésről, és az alkalmazott MP konfigurációról nincs szó, a fenti értékek tudatában a Nova A9600 IGP-je akár négyszer is gyorsabb lehet a Sony NGP néven emlegetett, új generációs kézikonzoljánál, ami félelmetes teljesítményt eredményezhet mobil szinten. A grafikus mag egyébként okos is, hiszen kezeli az OpenVG 1.1-es és az OpenCL 1.1-es API-t, valamint a következő generációs Halti kódnéven emlegetett OpenGL ES szabványt.

Az ST-Ericsson a Nova A9600 mintáinak szállítását még az év vége előtt meg szeretné kezdeni. Ez annyit jelent, hogy a lapkára épülő termékek leghamarabb 2012 őszén tűnhetnek fel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés