Toshiba blog: Qosmio X70-A notebook – játék és multimédia a kozmoszban

Frissen indított Toshiba blogunkban a termékek közül elsőként a Qosmio családdal, és az abba tartozó X70-A jelzésű notebookkal foglalkozunk. Rögtön érdemes az elején a Qosmio szó jelentését tisztázni, mely a Qosmos (világegyetem, univerzum, stb.) és a Mio (én) szavakból tevődik össze, tehát – mivel nincs hivatalosan magyarítva – kissé erőltetett fordításban jelentése "az én világom" vagy "az én személyes világegyetemem" vagy ezek kombinációja. A Qosmio a DTR, azaz asztaligép-helyettesítő kategóriába tartozó masinákat fogja össze a márkán belül, és 2004 nyarán bukkant fel az első ilyen gép. Nem mennénk bele jobban a kategória történetébe, de a Qosmióval a Toshiba igen sokat tett le az asztalra, hacsak azt nézzük, hogy ezen a családon belül jelent meg elsőként notebook, melyben volt HD-DVD meghajtó vagy éppen tévétuner. Lényegében a széria mindig a szórakoztatást és a játékot szolgálta meglehetősen erős konfigurációval és az átlagnál jobb hangrendszerével.


[+]

Ezeket a hagyományokat hozza magával modernebb formában tesztalanyunk, az X70-A jelzésű, 17,3 colos kijelzővel rendelkező notebook. A Toshiba DTR-je nem akar beleolvadni a környezetbe, noha méretei (418,6 x 272,5 x 29,6 (elöl) / 44 (hátul) milliméter) és tömege (3,6 kilogramm) miatt egyébként sem lenne könnyű dolga, de a sötétszürke házon körülfutó, valamint a touchpadet körülölelő, csillogó vörös díszcsík könnyedén kiszúrható bárhol. Ami ezt a dizájnelemet illeti, sokak szemében lehet, hogy kissé hivalkodó megoldás, de mentségére legyen mondva, ez az egyetlen ilyen rajta. Amit kifogásolhatunk ezzel kapcsolatban: műanyag helyett lehetne inkább alumíniumból (mint a zsanér hátulján). Alumíniumból egyébként bőven jutott a gépre, mind a finoman érdesített, egy kézzel is nyitható fedlap, mind pedig a szintén hasonló mintázatú csuklótámasz, de még a gombokat körülölelő szálcsiszolt felület is ebből  készült.


17,3" Full HD kijelző [+]

Érzetre a Toshiba gépe nagyon egyben van, és bár a fedél egy kicsit puha, az anyagminőség elég jó, nem recseg, nem ropog, nem hajlik és nem is fogja az ujjlenyomatokat túlzott mértékben. Ennek titka vélhetően a mintázatban keresendő, a gép alsó része is a fedlaphoz hasonló mintázatú, de alumínium helyett – kellemes tapintású – műanyag. Az egyetlen gyenge pont kívülről a Blu-ray optikai egység feleslegesen nagy burkolattal ellátott ajtaja, ez ugyanis egy kicsit lötyög, ha hozzáérünk.


Fényes vörös díszcsík fut körbe; természetesen a visszajelzők is vörösek [+]

Nyitott állapotban jól látható a nagy méretű, pirossal körbevett touchpad, melynek működése letiltható és engedélyezhető akár a funkciógombokkal, akár az érintőpad bal felső sarokban található piktogramjára kétszer koppintva. Maga a többujjas érzékeléssel ellátott érintőpad egyébként remekül működik minden tekintetben. A billentyűzet szögletes gombjai elsőként kicsit furán hatnak, de jól teszik a dolgukat, és a szigetes billentyűzet létére egészen hosszú úton járnak. Háttérvilágítást is kapott, természetesen vöröset, ami ízlés szerint ki- és bekapcsolható, illetve van időzített módja is – ha nem érünk hozzá, akkor egy idő után automatikusan elalszik, majd érintésre újra bekapcsol.


[+]

A felső traktusban találhatók a több csoportba tagolt funkciógombok, melyek eredeti funkciói (F1-F12) alapállapotban az Fn gomb együttes lenyomásával érhetőek el (de ez átállítható). Érdemes megfigyelni a jól elkülönített Esc, és nagyobb mérettel megkülönböztetett Del gombokat. Legfelül a vörösen világító bekapcsológombot találjuk, mellette pedig a 4 hangszóróból álló hatwattos Harman/Kardon hangrendszer foglal helyet, mely notebookos mércével nézve igen nagy hangerőre képes, mindenféle torzítás nélkül, és meglepően sok középtartomány is kapunk, de még a mélyek létezéséről is ad valamiféle információt.


Hangosan és notebookhoz képest dinamikusan szól a Harman/Kardon hangrendszer [+]

Térjünk rá a hardverre! Töményen: négymagos Intel Core i7-4700MQ processzor, 32 GB DDR3 memória (4x8 GB-os kiépítésben), két darab 1 TB-os HGST HDD (9,5 milliméteres Travelstar 5K1000) és 256 GB Toshiba mSATA SSD, NVIDIA GeForce GTX 770M mobil VGA 3 GB-os GDDR5 fedélzeti memóriával (MXM modulon, Optimus technológiával), Blu-ray-író, egysávos Wi-Fi és Bluetooth 4.0 kombó vezérlő, Gigabit Ethernet, Full HD webkamera, SD kártyaolvasó, 3 darab USB 3.0 port, 1 darab VGA és HDMI kimenet. A kijelző, mint említettük, 17,3 colos képátlóval rendelkezik, TN+film paneles, nem érintős, ellenben fényes felületű, mely Full HD felbontás megjelenítésre képes. Úgy tűnik, hogy a kategóriában a panel típusán ezen egyik gyártó sem akar változtatni, de szerencsére meglepő módon most sem vészes a helyzet, ami a betekintési szöget illeti; persze nem IPS, de oldalról nézve is egészen jól teljesít és fényerősségét tekintve is van benne tartalék (maximum 300 cd/m²). A CPU és a GPU teljesítményét nem mértük újra, hiszen mindkettőt teszteltük már korábban itt a PROHARDVER! oldalain, így meglepetés ezen a téren már nem érhet bennünket.


[+]

Pár szót ejtenénk az alsó részről, ahol a cserélhető, 47 Wh-s Toshiba akkumulátor is helyet foglal – ezzel legfeljebb 3,5 órás üzemidőre van kilátás, de masszívan terhelve egy óra alatti értékre számítsunk. Az alsó borítás nagy része könnyen lepattintható (egy csavar tartja), de még így sem férhetünk hozzá mindenhez, csupán a két merevlemezhez és két memóriamodulhoz. A másik két memória és az SSD a billentyűzet felőli oldalon van, amihez teljesen szét kellene szerelni a gépet. Erre viszont nem lesz szükség az itthon megvásárolható konfigurációk csak a merevlemezek számában különböznek (1 vagy 2 darab 1 TB-os HDD), ezek pedig könnyen elérhetőek.


[+]


Könnyen hozzáférhető - egy része [+]

Használat közben az X70 persze nem halk és nem is hűvös kifejezetten. Alapjáraton a ventilátor ugyan alig forog, de azért hallható, szerencsére energiatakarékos módban leáll néha, a burkolat pedig langyos. Terhelésre gyorsan felpörögnek az események és ezzel párhuzamosan a ventilátor fordulatszáma is, aminek végeredménye a jól hallható szélzaj lesz, ami egy gamer gép esetében persze normális, és a burkolat is elkezd melegedni – egyenetlenül, de jól érezhetően mindenhol.


Puha tappancsok szorítják a merevlemezeket a helyükre [+]

A Qosmio extra szolgáltatásairól sem szabad megfeledkezni, mint például a merevlemez védelme, vagy a Sleep&Music szolgáltatás. Utóbbi azt teszi lehetővé, hogy kikapcsolt állapotában is hallgathassunk zenét a beépített hangszórókon, külső forrást (jack bemenetére kötött lejátszót) használva. Ez persze a notebook akkumulátorát is terheli, így meghatározgató az is, hogy milyen töltöttségi szintig legyen engedélyezett ez a szolgáltatás – akárcsak a Sleep&Charge USB töltés. Emellett számos Toshiba szoftvert is kapunk, mint a Blu-ray médialejátszót és DLNA-t is támogató saját média lejátszó, valamint az olyan kisegítő szoftveres körítések, ahol a gép szolgáltatásait lehet kontrollálni, ki-bekapcsolni, valamint magyarázattal is szolgál ezek funkcióival kapcsolatban – mindezt magyarul. Persze a programokat sokan egyből letörlik, de nem mindenki tud/akar a BIOS-ban zsonglőrködni, és nem minden felhasználó számára triviálisak a fellelhető beállítások, funkciók, egyáltalán ezek létezése és működése. A Toshiba viszont jól összeszedte és csoportosította mindezt, különösen nagy erőforrás-foglalás nélkül, tehát sok vizet nem zavarnak a "profiknál" sem.

A Toshiba Qosmio X70 kétféle változatban kerül itthon forgalomban, melyek között csak a tárolók számában van különbség. Az X70-A-10F jelzésű modell (256 GB SSD + 1 TB HDD) bruttó végfelhasználói ára 559 990 forint, míg az X70-A-11L (256 GB SSD + 2x1 TB HDD) 599 990 forintot kóstál két éves pickup&return (háztól-házig) garanciával.

Azóta történt

Előzmények