Valóban tönkremegy a Linuxtól némelyik Samsung notebook?

Egy kifejezetten érdekes hiba merült fel a Linux felhasználók körében. A Samsung 300E5C, 530U3C, NP700Z5C, NP700Z7C és NP900X4C szériás notebookok a hírek szerint nem reagálnak jól az Ubuntu telepítésére, de feltételezhetően a gond más disztribúciókkal is fennállhat. Az Ubuntu egyik fejlesztője szerint az első panasz egy Samsung 530U3C notebookra érkezett, amin egy Live Ubuntu operációs rendszert próbált bootolni a felhasználó USB pendrive-on keresztül. A történet a kernel betöltéséig volt sikeres, majd a masina lefagyott. Az ekkor szokásos kikapcsolás után a következő indítás már nem sikerült, vagyis a notebook gyakorlatilag bekapcsolt, de képet többet már nem adott. A garanciális javítás keretében a Samsung kicserélte az alaplapot, amivel a termék újra működőképes lett, de csak addig, amíg a felhasználó a Linuxot be nem töltötte még egyszer, ami látszólag ismét kivégezte a gépet. Ezután újabb garanciális ügyintézés következett egy újabb alaplapcserével, így a laptop ismét működött.

Az első eset óta számos felhasználó járt így, és mára kiderült, hogy a Samsung UEFI implementációjával van valami gubanc, ezzel ugyanis a Linux bootolása problémás eredményhez vezet függetlenül attól, hogy a biztonságos boot (Secure Boot) funkció aktív-e vagy sem. A gond az említett masinák esetében megkerülhető, ha a Linuxot Compatibility Support Module (CSM) segítségével tölti be a felhasználó, ekkor ugyanis a gép működőképes marad. Ez lényegében annyit tesz, hogy az operációs rendszer bootolását úgy végzi el, ahogy a hagyományos BIOS teszi, vagyis lényegében megkerüli az UEFI bootolást. Ez egy operációs rendszer mellett tökéletesen üzemképes megoldás, de Windows mellé telepített Linuxszal már komplex lehet így használni a gépet.

A problémára vannak már általánosabb megoldások, mivel Matt Fleming, az Intel szoftvermérnöke, két módosítással is élt a Linux kernelben a Samsung és az Ubuntu közös tesztelésének eredménye kapcsán, mivel kiderült, hogy a hibát konkrétan a kernelbe épített Samsung driver okozza, ami a bootolás során megváltoztatja az NVRAM tartalmát (ez tartalmazza a BIOS beállításait). Amennyiben ez a driver nem lesz aktiválva, úgy a Linux még UEFI bootolás mellett is üzemképes. Ennek hatására el is készültek a legújabb Ubuntu verziók, amelyek a Samsung fejlesztőinek segítségével lettek összerakva. A Samsung notebookokhoz ezeket a Linuxokat érdemes telepíteni.

Fontos megjegyezni, hogy ha már megtörtént a baj, akkor is van lehetőség a helyreállításra, mivel a termék valójában nem megy tönkre, csak úgy tűnik. A megoldás lényegében annyiból áll, hogy az áramtalanított notebook szétszedésével meg kell keresni a BIOS-t tápláló elemet, amit kivéve törlődik az NVRAM tartalma. Úgy fél perc elteltével az elemet vissza lehet helyezni és a notebook újra üzemképes lesz. Ez persze egy notebooknál eléggé körülményes, de működik.

Alapvetően a gond tehát szoftveres, vagyis javítható, és pár disztribúció már javította is. A legfontosabb, hogy a Linux telepítésénél extra odafigyelés szükséges, és akkor nem lesz semmi probléma.

Előzmények