Elzárja az amerikai befektetőket a Xiaomitól az USA

Nem köszön le a Trump-adminisztráció "búcsúajándék" nélkül.

Kellemetlen információval szembesülhetett nemrég a Xiaomi, ugyanis az Egyesült Államok tiltólistára tette az okostelefonjairól ismert céget. A Xiaomi konkrétan egy KKP (Kínai Kommunista Párt) által irányított katonai gyártóvá lett minősítve, ami azt eredményezi majd, hogy a későbbiekben nem juthatnak USA-ból származó tőkéhez.

A döntés értelmében, az Egyesült Államokban működő befektetőknek november 11-ig meg kell szüntetni a Xiaomival korábban kötött befektetési megállapodásaikat, és értelemszerűen a jövőben esedékes, USA-ból származó beruházásokból is ki van zárva a cég. A Xiaomi ugyanakkor hozzáférhet az USA technológiáihoz, tehát nem a kereskedelmi tiltólistának lettek a részei, mint például a Huawei. Ilyen szempontból csak az amerikai tőkét vonják ki a gyártó mögül, aminek kereskedelmi szinten nincs közvetlen hatása. A termékek későbbi fejlesztése elméletben már problémákba ütközhet, elvégre hiányozni fog a befektetett tőke egy része, hacsak ezt a Xiaomi nem tudja más forrásból pótolni.

Az Egyesült Államok döntése abból a szempontból rendkívül furcsa, hogy a szóban forgó cég elsődlegesen a kereskedelmi piacra dolgozik. A fő profiljuk a szórakoztató elektronika, de gyártanak még az életmód javításával kapcsolatos eszközöket is. Ilyen szempontból a Trump-adminisztráció először helyezett tiltólistára egy olyan kínai céget, amely nemzetstratégiai szempontból nem kiemelten fontos a keleti nagyhatalom számára.

A Xiaomi tagadja, hogy a kínai katonaság irányítaná a céget, illetve azt is, hogy bármi közük lenne hozzájuk. Jelenleg az USA döntésének lehetséges következményeit mérik fel, és a kiértékelés után teszik meg a szükséges lépéseket, ezek tehát egyelőre még nem ismertek.

Érdemes kiemelni, hogy a Trump-adminisztrációnak már nincs egy hete sem a leköszönésig, amikor is a Joe Biden veszi át az elnöki szerepet. Ez az egész történet tekintetében egy általános bizonytalanságot generál, hiszen egyelőre nem teljesen tiszta, hogy Biden konkrétan mihez kezd majd a Kínával kapcsolatos ügyekben.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés