Szivárgások az AMD FX processzorok paramétereiről

A tegnapi napon írtuk meg, hogy pár AMD FX szériás processzor mérnöki mintája már kapható az üzletekben. Közben kérdezősködtünk is, és nem hivatalos forrásból sikerült adatokat szereznünk a nyolcmagos termékek képességeit illetően. Az AMD az adatok pontosságát nem erősítette meg, de a DonanimHaber leközölt egy táblázatot, melyben gyakorlatilag ugyanazok az értékek szerepelnek a felsorolt FX8150, FX-8120 és FX-8100 jelzésű processzorokra, amelyeket tegnap megírtunk. Ez ugyan még mindig nem jelenti azt, hogy az említett termékek paraméterei helytállóak, de az egyezés alapján jó esély van rá, hogy igazak az adatok.

Hirdetés

A DonanimHaber által leközölt táblázat alapján az alábbi termékek és paraméterek várhatók:

AMD FX szériás processzorgeneráció
Típus Órajel/Turbo Core órajel
L2 cache Megosztott L3 cache
Fogyasztás (TDP)
FX-8150 (8 mag/4 modul) 3,6/4,2 GHz
4 x 2 MB
8 MB
125 W
FX-8120 (8 mag/4 modul) 3,1/4 GHz 4 x 2 MB 8 MB 125/95 W
FX-8100 (8 mag/4 modul) 2,8/3,7 GHz 4 x 2 MB 8 MB 95 W
FX-6100 (6 mag/3 modul) 3,3/3,9 GHz 3 x 2 MB 6 MB 95 W
FX-4100 (4 mag/2 modul) 3,6/3,8 GHz 2 x 2 MB 4 MB 95 W

Állítólag érkezik még az AMD FX-6120 és FX-4120 jelzésű processzor is, de az órajelük még nem ismert. A harmadszintű gyorsítótár szempontjából 6 és 4 MB-os kapacitás a termékcsaládon belül nem változik. Minden egyes FX szériás processzor úgynevezett Black Edition modell lesz, vagyis az AMD semmilyen paramétert nem korlátoz, így a tuningnak csak az alaplap képességei, illetve az adott processzor tűrőképessége szab határt. A termékek a korábbi adatoknak megfelelően a Socket AM3+ foglalatba illeszthetők, hivatalosan támogatják az 1866 MHz-es DDR3 memóriákat, továbbá a 32 nm-es Zambezi lapkára épülnek. Tudomásunk szerint ebből a chipből csak négymodulos, vagy máshogy fogalmazva nyolcmagos verzió készül, így akár a magfeloldásos móka is folytatódhat, de nem lennénk meglepve, ha az AMD ez ellen kitalált volna valamit.

Az AMD-t megkerestük a DonanimHaber táblázatával kapcsolatban, de ahogy arra számítani lehetett rá nem szerették volna kommentálni az adatokat. Elmondásuk szerint minden ki fog derülni megjelenéskor. Arról is érdeklődtünk, hogy ez mikor lesz, de a vállalat pontos dátumot nem volt hajlandó megjelölni, csupán annyit mondtak, hogy jelenleg is a Computexen megjelölt időskála él. Az akkori adatok arról szóltak, hogy legjobb esetben augusztus elsején, míg legrosszabb forgatókönyv mellett augusztus utolsó napján futhat be az első FX szériás asztali processzor.

Az AMD megjegyezte, hogy ha bárkinek van rá lehetősége látogasson el holnap a texasi GamExperience rendezvényre, ahol számos, FX szériás processzorral rendelkező gép lesz kiállítva, és az érdeklődők szabad kezet kapnak a termékek kipróbálásában. Sajnos a kiállítás a legtöbb olvasónknak túl messze van, de remélhetőleg a jövőhéten értékes beszámolókkal lesz gazdagabb a világháló.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés