Színesedő ThinkPadek, komolyodó IdeaPadek

Sajtótájékoztatóval búcsúzott a 2009-es évtől a Lenovo, ahol a régi, jól ismert modellek mellett újakról, változó piaci helyzetről és trendekről is szó esett.

A cégről talán a legtöbbünknek a méltán népszerű ThinkPad sorozat ugrik be először. Ez már a kilencvenes évek elejétől ismerős lehet a felhasználóknak, olyan újdonságok mutatkoztak be a világon elsőként ebben a termékcsaládban, mint a notebookokba szerelt CD és DVD meghajtó vagy éppen a dupla kijelző. Az innovatív technológiák mellett ezeket a készülékeket mindig a megbízhatóság, a beépített anyagok jó minősége, a kényelmes használhatóság és a jól megszokott, komoly, de ízléses ThinkPad dizájn jellemezte.

Lenovo ThinkPad Edge (forrás: Chip.de)
Lenovo ThinkPad Edge (forrás: Chip.de)

Ez a jövőben is így marad, egy kis különbséggel. Már korábban beszámoltunk az érdekes külsejű Edge-ről és a fehér fedőlapos X100e-ről, és már ebből is sejthető volt, hogy a gépek külseje némi változáson megy keresztül. A notebookok amellett, hogy hordozható számítógépek, egyre inkább dizájntermékek, elegáns vagy éppen vidám kiegészítők is. Nos, ez azt jelenti, hogy a ThinkPadek között is fel fognak tűnni színesebb, a fekete mellett fehér, illetve piros színezésű gépek, sőt a megszokott szögletességet néhol lekerekített élek váltják föl. Ez nem jelenti azt, hogy minden készülék feladja a komoly üzletemberekhez illő kinézetet, de elérhetők lesznek fiatalosabb, kihívóbb modellek is, amelyeknél fontos szerepet kap az új külső. Újdonság az is, hogy – az X100e-hez hasonlóan – az inteles megoldások mellett AMD-s ThinkPadek is várhatók.

Forrás: zol.com.cn
Fehér fedéllel él – X100e (forrás: zol.com.cn)

Mivel a consumer notebookok piaca egyre inkább növekszik, ráadásul az eladott gépek között szép számmal vannak jelen, nagyjából egyharmadukat teszik ki a különböző netbookok, illetve könnyű és vékony gépek (amelyek általában az Intel CULV platformját használják), nem meglepő, hogy a Lenovo kiemelt figyelmet fordít az IdeaPad sorozatra is, amelybe szintén új modellek várhatók. Ezek néhány szolgáltatásban a nagytestvérekhez fognak közeledni, azaz átvesznek majd pár, eddig a ThinkPadekre jellemző tulajdonságot.


Lehet, hogy ilyen lesz: harmadik generációs IdeaPad (forrás: TechConnect)

A harmadik generációs IdeaPadeket masszív felépítés, teljes értékű billentyűzet és több extraszolgáltatás jellemzi majd. Ilyen például a már ismert APS (Active Protection System), ami a merevlemezünk biztonságáért felel, a Lenovo Quick Start mini operációs rendszer vagy a Direct Share alkalmazás. A tapipad megnövekszik, de ennek az volt az ára, hogy eltűntek a gombjai, ezeknek a funkcióját egy egyszerű dupla kattintás (illetve tapizás) veszi át. Várhatóan több új modellbe is kerül majd érintőképernyő, amelynek megfelelő kihasználásában a Lenovo Touch Center segédkezik majd. Az Intel új, Pine Trail-M platformjára épülő netbookokról már ejtettünk is néhány szót egy internetre kikerült kémfotó kapcsán. Az új készülékek jövőre jelennek meg, az árukról és a pontos típusokról egyelőre még nincsen információ, de várhatóan hamarosan többet is megtudunk róluk.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés