Szépen tartja a turbó órajeleket a Core i9-10900K

Ehhez azonban nagyon komoly hűtés kell, illetve a fogyasztás sem piskóta.

Az Intel az előző hónap végén mutatta be a Comet Lake-S kódnevű asztali processzorgenerációt, amelyek elsődlegesen a magas órajelükkel hívták fel magukra a figyelmet. Ez azonban igen komoly fogyasztással is fog járni, ami nem újdonság, de egy Wolfstame nevű Weibo felhasználó készített pár tesztet, hogy mire lehet számítani.


(forrás: Weibo) [+]

A csúcsmodellnek tekinthető Core i9-10900K még egy régóta futó, FPU-ra kihegyezett AIDA64 stabilitásteszt során is nagyjából tartotta a 4,8 GHz-hez közeli órajeleket, ami ugye az összes magra vonatkozó maximális turbónak számít. Persze időnként némileg aláment, de ez normális. Nyilván mondható, hogy azért van ennél jobban terhelő stabilitásteszt is, de alapvetően a gyakorlati munkavégzés során az AIDA64 eredményei reprodukálhatók inkább, tehát az itt mért értékek állnak közelebb a valósághoz.

Fontos tényező, hogy a fenti adatokhoz egy 240 mm-es AIO vízhűtőt kellett ráapplikálni a processzorra, ami a stabilitásteszt alatt 235 wattot igényelt, az üzemhőmérséklete pedig elérte a 93°C-ot is, bár átlagosan 87°C-ról lehet beszélni.

A fentiek alapján – a Comet Lake-S generációt tekintve – még alapértelmezett paraméterek mellett is érdemes komoly hűtőben gondolkodni, hiszen ezek nélkül veszélybe kerülhet a specifikációban megadott turbó órajelek elérése. A 125 wattos TDP fogyasztási keretre hitelesített modelleknél akár a 360 mm-es AIO vízhűtők sem tűnnek túlzásnak, ha valaki még tuningban is gondolkodik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés