Súlyos hiba az AMD processzoraiban?

Biztosan mindannyian emlékeztek a "Pentium bug"-ra, azaz az első Pentium procik megjelenésekor felbukkant "FDIV" hibára. Az FDIV a DIV (osztás, CPU utasítás) utasítás lebegőpontos megfelelője (osztás, FPU utasítás), ami bizonyos körülmények között a Pentium procikban hibás eredményt adott.

Nos, az AMD Athlon/Duron prociknál az FDIV-nek kutya baja, viszont a lapozásért felelős "áramkör" nem sikerült makulátlanra - ha igaz a Slashdot híre (ez 99.9%). A lapozás az Intel 386-os processzorában debütált, és a védett üzemmódon keresztül egy lapszervezésű, hardveres memóriakezelést biztosított. A háttértár bekombinálásával ez az "áramkör" felelős a virtuális memóriakezelésért (így már mindenki ismeri, feltehetően). A lapok mérete a 386-os processzorokban fix 4 KB volt (akit ez irritált, áttérhetett a kizárólag szegmens-szervezésű memóriakezelésre), és ez a 486-os procikban sem változott. A már korábban említett Intel Pentium processzor viszont opcionálisan a 4 MB (!) méretű lapokat is engedélyezte... és teszi ezt azóta minden Intel processzor. És újabban minden AMD processzor!

Nos, bizonyos Duron és Athlon processzorok, bizonyos körülmények között hibásan működtetik ezt a mechanizmust, ha az újabb, 4 MB-os lapokat állítjuk be, ami kiszámíthatatlan következményekkel járhat (fagyás, hibás adatok, stb.). Az operációs rendszerek a memóriakezeléshez többnyire 4 KB-os lapokat használnak (ha "van eszük" :D), ám az AGP driverek már nem feltétlenül, ott a 4 MB-os lap célszerűbb lehet.

Az AMD régebben kiadott egy "Windows2000 AGP patch" nevű frissítést Athlon/Duron processzoraihoz, mely ezt a hibát orvosolta Windows2000 alatt, bár a hibára explicit módon NEM hívták fel a figyelmet, a patch inkább Windows hibajavításként létezett. A 2.4-es Linux kernel egyik újdonsága a 4 MB-os lapkezelés az AGP meghajtókhoz... a többit mindenki képzelje el maga :(.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés