Az SSD árak továbbra is csökkenő tendenciát mutatnak

Hirdetés

Az adattárolók világában manapság nem sok jó hírt olvashattak a vásárlók, hiszen a 2011 őszén bekövetkezett thaiföldi áradások óta a merevlemez árak elszálltak, és a gyártók valahogy nem mutatnak túl nagy hajlandóságot az indokolatlan árcédula korrekciójára. A hét elején pedig arról számoltunk be, hogy több más márkával egyetemben a Samsung is olyan eszközökhöz folyamodott, amelyekkel mesterségesen próbálják megfékezni, sőt, megfordítani a microSD memóriakártyák áresését.


[+]

Azonban szerencsére jó híreket is lehet találni, ilyen például a The Tech Report legújabb elemzése, amelyben az SSD meghajtók vételárának alakulását vették górcső alá. A körülbelül egy évet felölelő időintervallumban a Newegg adatait dolgozták fel, melynek eredményeként egészen pozitív összkép alakult ki, legalábbis a vásárlók szempontjából biztosan. Az ismert gyártók legkedveltebb modelljeinek árazását részletesen taglalja az írás.Volt olyan termék, amelyik nagyon jelentős áresést produkált, míg mások meg szinte stagnáltak, de ami sokkal érdekesebb, az a konklúzió. Az összesített adatokból ugyanis kiderült, hogy az SSD-k vételára az elmúlt egy évben átlagosan 46%-kal csökkent, vagyis közel megfeleződött.


[+]

A legnagyobb esést a nagyobb kapacitású (256 GB körüli) példányok „szenvedték el”, itt volt olyan versenyző, aki 73%-kal olcsóbb, mint tavaly ilyenkor. Egy másik reprezentatív adat, amit érdemes figyelni, az az adattárolók fajlagos költsége, ahol természetesen szintén a 120-240 GB-os verziók domborítottak. Itt elmondhatjuk, hogy 1 GB költsége már stabilan a lélektani 1 dolláros határ alatt mozog, a 256 GB-os Crucial m4 esetében jelenleg például 0,82 dolláros fajlagos költséggel lehet számolni. Jó látni, hogy a bűvös határ alatt OCZ, Crucial és Corsair meghajtók is sorakoznak, és a tendenciát figyelembe véve a csapat létszáma folyamatosan bővülni látszik az elkövetkező időszakban is.


(forrás: The Tech Report) [+]

Tárterületükhöz képest még mindig a kisebb, 40-64 GB-os egységek a legdrágábbak, de az áruk ezeknek is csökken, már 100 dollár alatt is találhatók alternatívák. A jelenlegi magas merevlemezárak mellett ennek lehet egy olyan hozadéka, hogy a vállalati szegmensbe még erőteljesebben megjelennek az olyan irodai számítógépek, ahol inkább egy SSD-re esik a választás annak alacsony költsége és jobb sebessége miatt. Ez úgy lehetséges, hogy ebben a szegmensben a kapacitás sokszor nem számít, mert egy operációs rendszer és a néhány alkalmazott irodai program a legkisebb SSD-ken is elfér, felhőalapú vagy külső erőforrásos (pl. virtualizáció) megoldásoknál pedig még annyira sem számít a lokális kapacitás.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés