Természeti katasztrófából hatalmas nyereség

Egy bő hónappal ezelőtt már elemezgettük a merevlemezpiacot az árak és a thaiföldi áradások utáni talpra állás szempontjából, és arra a következtetésre jutottunk, hogy a pillanatnyilag is tapasztalható merevlemezárak indokolatlanok. Az IHS iSuppli legfrissebb piackutatásai viszont olyan konkrét számadatokat és előrejelzéseket tartalmaznak, amelyekre érdemes egy pillantást vetni.

Merevlemezek átlagos eladási ára
Merevlemezek átlagos eladási ára (forrás: IHS iSuppli)

A 2011 harmadik negyedévében elért 173 milliós eladási adat az áradás következtében 29%-kal csökkent, de 2012 első negyedévében már 18%-os növekedést könyvelhetett el a piac (148 millió), a hamarosan záródó második negyedévben pedig újabb 10%-os emelkedéssel ez az érték várhatóan 159 millióra ugrik. A harmadik negyedévben ismét 10%-os javulás várható 176 millió értékesített termékkel, vagyis a korábbi jóslások lassan beigazolódni látszanak, miszerint egy teljes év lesz majd szükséges a szegmens regenerálódásához.

Ami azonban jóval érdekesebb adat az IHS iSuppli anyagából, az a HDD-piac 2012 első negyedéves eredménye. A gyártók ugyanis 9,6 milliárd dolláros rekordbevételt értek el, ezzel megdöntve az eddigi 9,3 milliárd dolláros csúcsot, amit 2010 első negyedévében sikerült megugrani. Krízis ide, katasztrófa oda, a jelentősen megemelkedett vételár végül megtette „jótékony” hatását. Persze az árcédulákat sem könnyű felmérni, mert a kiskereskedésekben természetesen más árpolitika érvényesül, mint a szerződéses OEM partnereknél, de a jobb átláthatóság végett az IHS iSuppli ezt is számszerűsítette.

Negyedéves árbevételek a HDD szegmensben
Negyedéves árbevételek a HDD szegmensben (forrás: IHS iSuppli)

A merevlemezek átlagos eladási ára (average selling price - ASP) a tavaly októberben bekövetkezett események előtti 51 dollárról az utolsó negyedévben 66 dollárra emelkedett, ez 28%-os növekedést jelentett. A fent említett roppant bevétel egyrészt abból adódott, hogy ez a 66 dolláros szint stabilan megmaradt az első negyedévben, ráadásul a készlethiány miatt a szokásos ünnepek utáni pangással ellentétben aki csak megtehette, előre bevásárolt, nehogy később – a várható hiány miatt – ne tudjon termékhez jutni. Azonban 2012 második negyedévében sem történt jelentős árcsökkenés, mindössze 1 dollárral 65 dollárra mérséklődtek az árak. Az elemzésben sajnos az olvasható, hogy a gyártók 2012-ben és 2013-ban is nagy valószínűséggel tartani fogják a magas árszintet, vagyis 2014 előtt igazán szignifikáns árcsökkenés nem várható.

Az összképet még az is rontja, hogy a tavaly végbement összeolvadások miatt (Seagate – Samsung és Western Digital – Hitachi GST) egyre kevesebb szereplő maradt a HDD-piacon, a Seagate és a Western Digital jelenleg 85%-os részesedést birtokolnak, vagyis mondhatni kétszereplősre olvadt az értékesítés. Ez a versenynek sem tesz jót, arról nem is beszélve, hogy az ember óhatatlanul árkartellt sejt a háttérben.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés