Hirdetés

Hirdetés

Klixnetwork.huKlixnetwork.hu

Hasznos koncepció van a soklapkás EPYC mögött

A Rome platform esetében az AMD az órajelet is fontos szempontnak tartotta.

A hét első felében írtunk az AMD Rome platformjáról, illetve a Zen 2 processzormagról, és a linkelt hírünkből az is kiderült, hogy az új rendszernél a tokozás közepén pózoló, 14 nm-es I/O lapka mellé számos 7 nm-es CPU chiplet kerül, amelyről az alábbi anyagban látható fotó is árulkodik.

Hirdetés

Maga az I/O lapka célja érthető, de talán sokakban felmerült a kérdés, hogy miért pont nyolc CPU chipletre lett ez kialakítva. Elvégre lehetne mondjuk négy olyan fejlesztés is, amelyben dupla annyi Zen 2 mag található a megfelelő működéshez szükséges elemekkel.

Persze rögtön rá lehet erre vágni, hogy a kihozatal, elvégre a kisebb lapkákat egyszerűbb gyártani, viszont van még egy tényező, amelyre az AMD nagyon figyelt ezúttal. A vállalat tipikus problémája, hogy az Intelhez képest arányaiban nem gyártanak annyi processzort. Ergo, amikor kialakítják az egy lapkára épülő termékskálát, akkor jóval kevesebb lapkából válogathatják ki a jobban sikerült darabokat, amelyek mehetnek a magasabb órajelen üzemelő, illetve energiahatákonynak tervezett modellekre. Emiatt az AMD jellemzően bukik a beállítható órajel tekintetében, vagyis például tudnának mondjuk egy mostani csúcskategóriás EPYC processzornál is nagyobb órajelen üzemelő, és adott TDP-kereten belül maradó verziót gyártani, csak nem lenne belőle akkora mennyiség, hogy megérje felvenni a terméksálába. Nyilván csak mutogatás céljából nem sok értelme egy-egy ilyen fejlesztés bemutatásának, ha közben a potenciális megrendelőnek azt kell mondani, hogy annyit nem tudnak belőle gyártani, amennyit kér.

A Rome platform esetében a kicsi CPU chipletek órajelelőnyt hoznak. Persze nem önmagukban, hanem onnan, hogy egy 300 mm-es waferre 800 és 900 közötti lapka fér rá. A sok legyártott lapkából pedig jóval hatékonyabban lehet válogatni, ami végeredményben azt eredményezi, hogy kellő mennyiségű processzort tud kínálni az AMD viszonylag magas órajelen, illetve komolyabb energiahatékonyság mellett is. Emiatt is kerülhette a cég az órajelre vonatkozó kérdéseket, amire természetesen sokan kíváncsiak, elvégre egy olyan fontos paraméterről van szó, ami még ismeretlen.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés