Socket AM2-es ECS alaplapok dupla grafikához

Az ECS tegnap három új alaplapot jelentett be, melyeket már a Socket AM2-es AMD processzorok fogadására készítettek fel. A microATX méretű, ATI Radeon Xpress 1100 chipkészlet köré épülő RS485M-M lapról már korábban beszámoltunk; az integrált grafikával szolgáló lap mellett azonban két olyan modell is piacra kerül, melyek komoly, két videokártyával felszerelt rendszerek alapjai lehetnek, és túlhajtásra is alkalmasak.


KA3 MVP

Az ATI megújult, immár az SB600 déli hidat tartalmazó CrossFire Xpress 3200 chipsetjére épül a KA3 MVP jelű alaplap. A bármelyik új AMD processzort fogadni képes, legfeljebb 1 GHz-es HyperTransport sebességet támogató alaplapon négy foglalatban helyezhetők el a DDR2 memóriamodulok. Az RD580 északi híd két PCI Express x16 interfészen továbbítja az adatokat a videokártyák felé, más bővítmények számára egy PCI Express x1 és két PCI aljzat áll rendelkezésre.

A déli híd négy (RAID-et is támogató) SATA II portja mellett egy külső vezérlő jóvoltából még két SATA II csatlakozó kerül a lapra, és IDE csatornából is összesen kettő biztosított. A nyolccsatornás, optikai és koaxiális SPDIF kimenettel is ellátott hangrendszer szíve egy Realtek ALC883 kodek; Ethernet hálózati vezérlőből egy 10/100 és egy 10/100/1000 Mbps sebességű kerül a lapra, melynek lesz két FireWire porttal bíró változata is. A KA3 MVP várhatóan júliustól lesz megvásárolható.


KN3 SLI2

Más rendszerben, de ugyancsak kétszer 16 PCI Express-sávot biztosít a grafikus alrendszer számára az NVIDIA új csúcs lapkakészletére, az nForce 590 SLI-re épülő KN3 SLI2 alaplap. A déli híd egy IDE-csatornával és itt már hat (természetesen RAID-et is ismerő) Serial ATA II porttal szolgál, ennek ellenére az Elitegroup nem mondott le a kiegészítő vezérlőkről, így további két SATA és két PATA csatolós meghajtó vehető igénybe.

Erre a modellre is az ALC883 audiovezérlő került, s nem hiányzik a kétféle digitális hangkimenet sem. Az ATI SB600-zal ellentétben az NVIDIA chipkészlete nem pusztán dupla Gigabit Ethernet vezérlőt tartalmaz, de ezt megtoldották egy port teaming funkcióval, valamint egy TCP/IP előfeldolgozó egységgel is – mindennek eredménye egy gyorsabb hálózati kapcsolat, mely takarékoskodik a processzor erőforrásaival is. A KN3 SLI2 ugyancsak júliusban kerül piacra, ajánlott ára előreláthatólag 36 990 forint lesz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés