Asus csúcslapok nForce 500-as chipsetekkel

Az Asus az NVIDIA újonnan bejelentett chipsetjeire építve két ízig-vérig csúcskategóriás alaplapot mutatott be, melyek Socket AM2-es AMD processzorok és DDR2 memóriák fogadására lettek felkészítve.

Hirdetés

Az M2N32-SLI Deluxe az nForce 590 SLI lapkakészlet köré épül, mely a grafikus alrendszer számára kétszer 16 PCI Express-sávot nyújt, és megfelelő grafikus kártyák használata esetén a LinkBoost technológiával növeli az interfészek sebességét. A két chipből álló alaplapi vezérlőt és a nyolcfázisú tápellátó áramkört egy hőcsöves passzív bordázat hűti, a hátoldalon pedig egy Stack Cool 2 borda foglal helyet. Egyéb bővítmények egy PCI Express x4, egy PCI Express x1 és két PCI aljzatba illeszthetők, bár már maga a lap is sok integrált vezérlővel szolgál.


M2N32-SLI Deluxe Wireless Edition [+]

A déli hídra egy IDE-csatorna és hat Serial ATA II port kapcsolódik, melyek a MediaShield alkalmazással egyszerűen RAID 0, 1, 0+1 vagy 5 tömbbe szervezhetők. Egy Silicon Image chip jóvoltából ezenkívül egy külső és egy belső SATA II port is rendelkezésre áll. A dupla Gigabit Ethernet kontrollert is a chipsetbe integrálták, itt megemlítendő a port teaming és a TCP/IP gyorsító megléte. A hangrendszer szíve kissé szokatlan módon a SoundMax nyolccsatornás, DTS-t is támogató ADI 1988B jelű HD Audio kodekje; a hátsó I/O panelen optikai és koaxiális digitális kimenet is található.

A Texas Instruments FireWire vezérlője két porttal szolgál, és piacra kerül az alaplapnak egy olyan változata is (Wireless Edition, képünkön), amely egy IEEE 802.11b/g szabvány szerinti Wi-Fi interfésszel is rendelkezik. A vezérlő kliensadapterként és hozzáférési pont üzemmódban is használható. Az Asus természetesen extrák egész sorát kínálja a hardverrel; a sokrétű tuninglehetőségek mellett érdemes megemlíteni az AI NAP funkciót, amely épp azt szolgálja, hogy a magára hagyott számítógép minél kisebb energiafelvétellel és minél csendesebben fusson például éjszakai letöltések közben. Az M2N32-SLI Deluxe dobozában egy iránymikrofon is található, mely csak egy bizonyos szögtartományból érkező hangokat rögzít, emellett visszhangelnyomást is kínál.


M2N-SLI Deluxe

Az egy chipből álló nForce 570 SLI köré épül az M2N-SLI Deluxe lap, mely ennek megfelelően szerényebb, de ugyancsak hőcsöves passzív hűtővel érkezik. SLI grafikus rendszer kialakítására itt is mód van, de a két videokártya ekkor csak 8-8 PCIe-sávon tud kommunikálni. Emellett két PCI Express x1 és három PCI sín került a lapra. A vezérlők többsége ugyanaz, mint a nagyobb testvér esetében, bár itt a plusz egy külső és egy belső SATA II portot egy JMicron chip kezeli. A gazdag felszereltségű alaplapról hiányzik ugyan a Wi-Fi interfész, ám dobozából nem marad ki az iránymikrofon.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés