A Seagate újraéleszti a hibrid merevlemezeket

A Seagate piaci pozíciójára egyre nagyobb veszélyt jelent a Western Digital, hiszen az év első negyedévében az utóbbi gyártó szállította le a legtöbb merevlemezt megtörve ezzel egy közel 30 éves uralmat. A Seagate ezek után felveszi a kesztyűt, és az idei évre számos újítással készül. Az információk szerint a gyártó újraéleszti a hibrid merevlemezek, vagyis a HHD-k koncepcióját, és a hónap végén útnak indítja a Momentus XT termékcsaládot. A 2,5 hüvelykes, SATA-300 interfésszel felszerelt meghajtókat percenként 7200 fordulat mellett üzemelnek, a tárkapacitásuk pedig 250, 320 vagy 500 GB lehet.

A HHD-k 4 GB-os SLC NAND flash tárat tartalmaznak, ami a sűrűn használt adatok gyors elérését teszi lehetővé. Ennek megfelelően a termékek a hagyományos merevlemezekhez viszonyítva gyorsabb bootolást és a főbb programok gyorsabb indítását teszik lehetővé. Várhatóan a fogyasztásra is jó hatással lesz az integrált flashmemória, így a termékek a mobil vonalon kedvelt alternatívák lehetnek.

A Seagate egyébként két és fél évvel ezelőtt már próbálkozott a HHD koncepciójával, ám az akkori megoldás csak 256 MB-os flash tárat alkalmazott, ami kismértékben gyorsította a feldolgozást, és a fogyasztás sem csökkent jelentősen. Még a gyártó sem hitt az elgondolás sikerében, hiszen a magas árazás nem volt összhangban a csekélynek mondható előnyökkel. A Momentus XT sorozat viszont sikeres lehet, hiszen a flashmemóriák nagyon sokat fejlődtek, így a 250, 320 és 500 GB-os megoldások, akár komoly előnyöket is felmutathatnak a hagyományos merevlemezekhez viszonyítva. A termékek árazása a mérettől függően 93, 100 illetve 124 euró lesz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés