Nem éri meg a HHD, de azért a Seagate is piacra dobja őket

Hosszú huzavona után, nyilvánvalóan a konkurencia nyomására végül a piacot magabiztosan uraló Seagate is útjára bocsátotta tavaly nyáron bejelentett hibrid merevlemezeit. A 2,5 hüvelykes méretkategóriájú Momentus 5400 PSD sorozat tagjai az eddig alkalmazott 8 megabájtnyi adatpuffer mellett 256 MB flashmemóriával is rendelkeznek, így az arra másolt adatok elérésekor csökkenhet az egységek fogyasztása és nőhet az elérési tempó is. Csakhogy mindez egyelőre nem kellő mértékű ahhoz, hogy igazán elterjedtté válhasson a HHD (Hybrid Hard Drive) technológia – vallja be maga a gyártó.

Hirdetés

A Seagate egyik szóvivője szerint a 256 megabájtnyi flashmemóriával ellátott HHD használatával az operációs rendszer átlagos betöltési ideje 40 másodpercről 32 másodpercre csökkenhet, miközben az adattároló átlagfogyasztása 0,78–0,45 wattal mérséklődhet. Mindez átlagosan 25–30 százalékos árprémium révén válhat valóra merevlemezenként, a technológia így jelenleg kevésbé tűnik vonzó alternatívának a hagyományos megoldásokkal szemben.

A Seagate illetékese szerint a módszer egyik kiötlőjének számító Microsoft előzetes kalkulációit messze alulmúlják a gyártók által mért adatok, ráadásul ezért a szakember szerint elsősorban a szoftverfejlesztő óriás hibáztatható, ahol – idézve Melissa Johnson szóvivőt – valójában „nem tudják, hogyan lehetne hatékonyan hasznát venni a flashmemóriának”. A nagyobb gyártók és a Microsoft ezért most közösen próbálnak egy vonzóbb HHD-környezetet kifejleszteni, mely vélhetően már hozni fogja a várt sebességnövekedést a fogyasztás nagyobb mértékű csökkenése mellett.

A most megjelent Seagate Momentus 5400 PSD család tagjai kezdetben 80, 120 és 160 GB kapacitással vásárolhatók meg – egyelőre csak a gyártó OEM partnerei által. Az 5400 fordulat/perces motorral ellátott merevlemezekbe 8 megabájtnyi hagyományos mellé 256 MB flashalapú gyorsítótár kerül. Az adattárolókra öt év jótállást vállal a gyártó.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés