Alulról közelíti az 50 milliárdot a Sapphire Rapids tranzisztorszáma

Hajszál pontos adat nincs, de a szervergyártók megközelítőleges információkkal már rendelkeznek.

Az Intel Sapphire Rapids kódnevű CPU-járól már lassan annyi mindent lehet tudni, hogy a hivatalos bejelentésre nem marad titok, amivel a vállalat előállhatna. Persze nem mintha ez olyan rossz dolog lenne, csak szokatlan, hogy a Santa Clara-i óriáscég ennyire nyitott a fejlesztéssel kapcsolatban.

Hirdetés

Érdekes ugyanakkor, hogy az Intelnek egy ideje nem szokása elárulni a lapka tranzisztorszámát, de a Sapphire Rapids úgy néz ki, hogy egy kivétel lesz, mivel a szervergyártóktól megtudtuk, hogy a teljes négylapkás dizájn tranzisztorszáma nagyjából 46 milliárd tranzisztor körül van. Ez nem pontos, hanem kerekített érték, de ha figyelembe vesszük, hogy négy chipletből áll a rendszer, akkor egy chipletre ~11,5 milliárd tranzisztor jut.

A korábbi képek, illetve a lemeztelenített mintákon végzett mérések alapján már vannak arról is adatok, hogy egy chiplet hozzávetőleg 390 mm²-es kiterjedésű. Nyilván a fizikai mérés itt sem pontos, de jelentős hibaszázalékkal nem kell számolni.

A fenti adatok alapján a Sapphire Rapids által használt chiplet tranzisztorsűrűsége négyzetmilliméterenként nagyjából 30 millió tranzisztor lehet. Ez egy nagyon érdekes adat, mivel hasonlóval eddig az Intel 7 nevű gyártástechnológia kapcsán nem rendelkeztünk. Ez a tranzisztorsűrűség egyébként eléggé közel van ahhoz, amit a 10 nm-es eljáráson készült Spring Hill kódnevű lapka kapcsán ismerhettünk meg, bár itt fontos kiemelni, hogy az utóbbi fejlesztés nem teljesen processzor, tehát nem kevés olyan része van a lapkaterületnek, ahol eléggé sűrűn helyezhetők el a tranzisztorok.

A fenti adatoknak egyébként a Sapphire Rapids képességeit tekintve nincs jelentősége, tehát nem a tranzisztorsűrűségtől lesz jó egy fejlesztés, de tekintve, hogy mennyire ritkán kaphatunk képet az Intel gyártástechnológiájának ezen paraméteréről, érdekességnek hasznos lehet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés