Sapphire R9 290 Vapor-X OC VGA a TRI-X hűtés extra erejével

A Sapphire, mondhatni menetrendszerűen dobta piacra a tavaly novemberben bemutatott AMD Radeon R9 290 VGA közkedvelt, Vapor-X hűtővel ellátott verzióját, mely a vállalat szokása szerint most is némi tuninggal megfejelve érkezik. Az OC jelzéssel ellátott vezérlő 2560 számolóegységgel felvértezett Hawaii cGPU-ja és 4 GB-ni GDDR5 memóriája külön-külön is egészen masszív tuningot kapott, hiszen a referencia változat 947/5000 MHz-es mag- és memóriafrekvenciáját egészen 1030/5600 MHz-es értékig tornázták fel. Ebben jelentős szerepet játszik az átvariált, Aero6 névre keresztelt hatfázisú tápellátó áramkör és a magasabb minőségi osztályból válogatott alkatrészek, így további tuningra is lehetőség nyílik.


[+]

A tuning mellett felbukkan a jól ismert hőkamrás, Vapor-X hűtési megoldás, melyet most a korábban már látott TRI-X rendszer egészít ki. Ez utóbbi egy 10 milliméter vastag fő hővezető csőből és két-két további 8 és 6 milliméteres csövekből tevődik össze, melyet végül a három darab 90 milliméteres ventilátor (melyeket különösen tartósra terveztek a gyártó közleménye szerint) és a hőterelő lemezek koronáznak meg, hogy a VGA minden része megfelelő szellőzésben részesüljön. Ezzel a kialakítással a gyártó szerint a korábbi Vapor-X megoldásokhoz képest további 5-10 °C fok nyerhető.

Természetesen a zajszint lefaragása is fontos szerepet játszik, így ezt a feladatot az IFC-re (Intelligent Fan Control) bízták, mely a terhelésnek megfelelően kapcsolgatja és szabályozza a légkavarókat – alacsony terhelésen például csak egyetlen ventilátort járat a háromból. Emellett egy vizuális látványelemként funkcionáló hőmérő funkciót is beépítettek: a hűtő oldalán lévő Sapphire embléma a kártya LED-es háttérvilágításának színe a hőmérsékletétől függően váltakozik kék, sárga és piros között.

A hátoldalon változatlanul, azaz a referenciának megfelelően két DVI-D, egy HDMI 1.4 és egy DisplayPort 1.2 kimenet található, melyen keresztül a termék természetesen támogatja a 4K-s megjelenítőket és az Eyefinity kijelzőkonfigurációkat is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés