Hirdetés

A SandForce Toshiba MLC chipekkel demonstrálja, mire képes 24 nm-en

Az augusztus 9 és 11 között a kaliforniai Santa Clarában megrendezésre kerülő Flash Memory Summiton a SandForce egy olyan SSD prototípust fog bemutatni, mely a Toshiba által gyártott 24 nm-es MLC NAND Flash chipekre épül, amihez korábban nagy reményeket fűzött a gyártó.

Sajnos a remények sokáig tényleg csak remények voltak, ugyanis a chipgyártó először tavaly ősszel jelentette be, hogy elkészült a 24 nm-es chipekkel, majd az idei év tavaszán bejelentette 24 nm-re épülő, ECC-vel kiegészített SmartNAND lapkáit is. Utóbbira pontosan azért volt szükség, mert a gyártó felismerte, hogy a 20 nm-es osztályban a bithibák száma rendkívüli módon megnövekszik, ami a megbízhatóság és teljesítmény rovására megy. Emiatt hiába van lehetőség már 24 nm-nél kisebb csíkszélességű NAND lapkák előállítására, egyelőre ennek alkalmazása is problémákba ütközött – legalábbis eddig.

A SandForce a Toshibával közös együttműködésben fejlesztette ki azt a vezérlőt, mely speciális ECC hibakezelő algoritmust futtatva képes a 24 nm-es toggle NAND flash chipeket kezelni, miközben az adatátvitel is felgyorsul. Ami ez utóbbit illeti, a SandForce szerint 24 nm-es lapkákkal a 32 nm-es memóriáknál 1,9-szer nagyobb olvasási és másfélszer nagyobb írási teljesítményt lehet elérni.

A bemutatásra szánt 2,5"-es prototípus 6 Gbps-os SATA csatolófelületre kapcsolódik, belsejében pedig egy SF-2000 sorozatba tartozó vezérlő kerül (hogy pontosan melyik, azt egyelőre nem tudni) az említett 24 nm-es toggle NAND flash memóriákkal párosítva.

Reméljük, hogy a Flash Memory Summiton alkalmával pontos számok (teljesítmény, ár) és a megjelenési dátum is napvilágot lát.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés