Visszatérhet a PowerVR IGP-khez a Samsung?

A vállalat egy ideje szinte csak az ARM megoldásaira épít, de Series8XT sorozat nagyon meggyőző lett.

Az ARMv8 éra óta a Samsung az Exynos rendszerchipek szempontjából gyakorlatilag csak az ARM-mal dolgozik, ami egyben azt jelenti, hogy az IGP mindig valamilyen Mali megoldás, de a friss pletykák szerint ez a jövőben megváltozik, ugyanis a cég az Imagination megoldásai felé nézelődik. Azt nem tudni, hogy az Imagination teljesen leváltja-e az ARM-ot az IGP tekintetében a jövőben érkező Exynosoknál, vagy csak pár lapkánál kell erre számítani, de annyi biztos, hogy a PowerVR Series8XT sorozat nagyon felkeltette a cég érdeklődését.

Hirdetés

Ha pusztán az Imagination Furian és az ARM Bifrost architektúrából indulunk ki, akkor kiemelendő, hogy az ARM elment a komplex feldolgozás irányába, ami például kedvező lesz a cégnek a különböző compute feladatokban, de rengeteg tranzisztorral fizetnek ezért. Ezzel szemben az Imagination a hatékonyságot helyezte előtérbe, ami például az ultramobil rendszerchipek nézőpontjából kedvezőbb lehet, mivel egységnyi lapkaterületre nagyobb teljesítményt lehet bepréselni. Persze a Bifrost előnye a képességek területén megmarad, de ha ezek egy adott piacon nem igazán használhatók ki, akkor a megrendelők számára sem feltétlenül előnyösek.

Bár gyakorlati információ csak korlátozott mértékben érhető el, de annyit megtudtunk, hogy a Imagination Furian mind a teljesítmény/lapkaterület, mind pedig a teljesítmény/fogyasztás mutatóban a konkurensek előtt van. Mindemellett az Imagination a licencelhető GPU-kat tervező cégek között talán a legjobban koncentrál a Vulkan API-ra, amit az is jelez, hogy két specifikus kiterjesztést is kiadtak már, illetve jóval nyitottabbak a dokumentálás szempontjából is. Ez például egy fontos tényező a fejlesztők számára, különösen az explicit API-k tekintetében.

Különösen pikáns lehet majd egyébként a felállás, ha az Apple hozza majd a saját fejlesztésű IGP-jét, és ellene a Samsung egy PowerVR-es megoldást küld harcba. Bár az eltérő szoftverkörnyezet miatt akkora hatása egy ilyen versenynek nem lenne a piacra, de presztízscsataként élhetnénk meg.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés