Samsung blog: kipróbáltuk a 27 colos ATIV One 7 All in One PC-t

A Samsung notebook blog keretein belül ezúttal nem egy notebookot vagy tabletet nézünk meg közelebbről, hanem a vállalat AIO-jának (All in One) legdrágább tagját vesszük szemügyre, hogy megpróbáljuk felfedezni a kategória által kínált örömöket.


[+]

Ehhez a Samsung ATIV One 7 DP700A7D-X01HU típusjelzésű tagját választottuk, mely 27 colos érintőkijelzőjével igencsak gigantikus méretekkel bír, noha így is sokkal kevesebb helyet foglal, mint egy átlagos, külön gépházzal is ellátott asztali PC, köszönhetően a kijelzővel közös házba épített hardvernek. Az AIO-k előnye kétségkívül ez a kompakt kivitel, így nem kell a gépházat kerülgetni vagy az asztal alá dugdosni (egyedül a nagy méretű külső tápegység elhelyezéséről kell gondoskodni) cserébe fel kell áldozni a bővíthetőséget. Ez főként annak is köszönhető, hogy a fogyasztás és melegedés redukálása miatt speciális, alacsonyabb fogyasztásra kihegyezett alkatrészekből épül fel a gép, melyek utólagos beszerzése nem könnyű feladat.


[+]

A processzor például az Intel Core i5-3570T jelzéssel ellátott verzió, melynek foglalata ugyan megegyezik az asztali gépekbe szánt i5-3570-nel, de 77 wattos fogyasztás helyett mindössze 45 wattot produkál. A grafikus kártya is speciálisnak mondható, hiszen a notebookokba való, 1 GB GDDR5 memóriával ellátott AMD Radeon HD 7850M MXM modul található benne. Az egyetlen könnyen cserélhető alkatrész az SO-DIMM foglalatban lévő memóriamodul, ami egy hátsó ajtón keresztül elérhető, ugyanakkor a 2x4 GB egy ilyen konfiguráció számára bőven elegendő lesz. Sajnos a tárolóhoz sem férhetünk hozzá egykönnyen, ha kevés lenne az 1 TB-os tárhely, amit alapból kínál a gép, továbbá SSD vagy gyorsítótár viszont nincs, így az SSD-re történő csere sem megy könnyen.


[+]

Az AIO-nak nem csak a méretét, de a használhatóságát is befolyásolja a kijelző, ami ez esetben természetesen tízujjas érintőkijelző, széles betekintési szöget kínáló PLS panellel és Full HD felbontással. Kicsit sajnáltuk, hogy nem 2560x1440 pixeles (WQHD) megjelenítőt kapunk, mert ebben a méretben a Full HD alatt már rezeg a léc, de a helyzetet megmenti az egyébként remek képminőség, ami a tapogatást is nagyon jól kezeli a Windows 8 alatt (ami gyárilag feltelepítve érkezik). A másik ok, amiért valószínűleg e felbontás mellett döntöttek a tervezők, az a HDMI bement és az integrált digitális+analóg TV tuner lehet, így ugyanis nem kell felskálázni a rákapcsolt eszközök, például tabetek, mobilok, Blu-ray lejátszók által küldött Full HD felbontású jelet, tehát pixelpontos megjelenítést kapunk – apropó Blu-ray, az oldalra függőlegesen beépített vékony optikai meghajtó sajnos csak CD-t és DVD-t támogat.


[+]

Lássuk még mi jár a gép mellé! A szokásos Gigabit Ethernet mellé IEEE 802.11b/g/n-es Wi-Fi és Bluetooth 4.0-s vezérlőt, USB 2.0-s és 3.0-s portokat, plusz egy HD felbontású webkamerát kapunk. Utóbbi nem csak videotelefonálásra használható, hanem egy szoftver segítségével veszi kézjeleinket is, így akár a kijelző érintése nélkül is tudunk parancsokat kiadni. Emellett a dobozban lapul még egy vezeték nélküli egér (saját USB-s vevővel), egy kompakt méretű Bluetooth billentyűzet, valamint egy infrás normál tévétávirányító, amivel a beépített tuner kezelhető. Az AIO a tuner ellenére nem működik csak tévéként, tehát tévét nézni csak bekapcsolt gép mellett, az operációs rendszer alól tudunk.


[+]

Az egér minősége átlagos, extrát ne várjunk tőle, a szigetes billentyűzet viszont egészen jópofa, jól néz ki, illik a gép külsejéhez, megjelenéséhez. Használata közben azonban már nem voltunk ennyire elégedettek, a gombok a lenyomáskor ugyanis túl mélyre mennek, ilyenkor ujjunk hozzáér a gombokat körülölelő burkolathoz, ami egyszerűen zavaró. Ha már szóba került a megjelenés: a gép meglehetősen jól néz ki, bár a széles talp nem mindenki tetszését nyeri el, mert nem kevés helyet foglal az asztalon, izgalmas formája vonzza a szemet. Kár, hogy a látszat ellenére műanyagból van, de ennek ellenére igen masszív megoldás. A kijelző körüli keret viszont nem csak fémnek látszik, hanem valóban fémből is van, ezáltal picit tévés jelleget kölcsönöz az egész masinának.

Működés közben a hardver egészen jól hasított, noha az SSD hiánya érezhető a lemezműveletekkel kapcsolatos teljesítményen, de a kellő mennyiségű memória ezzel a processzorral párosítva bőségesen elegendő a legtöbb feladatra, amire az átlag felhasználónak szüksége van. A beépített VGA sem lebecsülendő, az AMD Radeon HD 7850M alkalmazástól függően NVIDIA GeForce GT 750M és a GTX 660M körüli teljesítményt hozza, ami játékokhoz is használható, igaz ekkora felbontás mellett az újabb játékok esetében nem árt a részletességből visszább venni.


[+]

A Samsung csúcs All in One gépének legnagyobb hátránya, hogy bruttó 500 000 forintot kóstál, amiért cserébe egy tisztességes konfigurációt össze lehet rakni manapság, amibe még egy 27"-os monitor is belefér – igaz, a nagy méretű érintőpanel az AIO esetében megdobja az árat. Kissé nehezen védhető az ár még akkor is, ha ilyen kompakt méret mellett kapunk egy dizájnos gépet, amiben egy használható hardver is van, ráadásul a hűtése is egészen halk. Aki nem szereti az All in One kategóriát, annak valószínűleg fele ennyiért sem lehetne eladni egy ilyen típusú eszközt, de a Samsung nem is a tapasztalt, legjobb ár-érték arányt kereső "gépépítő szakikat" akarja elérni, hanem azokat, akik Apple iMac-hez hasonló konfigurációra vágynak Windows operációs rendszerrel. Az Apple iMac hasonló konfigurációban, ám WQHD kijelzővel és AC-s Wi-Fivel, de tuner nélkül 100 000 forinttal drágább, mint az imént bemutatott Samsung ATIV One 7. A döntés ezen a ponton már a felhasználó kezében van...

A bemutatóhoz használt Samsung ATIV One 7 DP700A7D-X01HU AIO-t a Notebook.hu bocsátotta rendelkezésünkre.

Előzmények