Saját sebességlimitert fejleszt a Catalystbe az AMD

Az AMD a Catalyst Omega temérdek újítása után egy újabb lényeges funkcióval vértezné fel a Catalyst meghajtókat. Chris Hook, a vállalat marketingigazgatója elszólta magát a Dynamic Frame Rate Control nevű újításról, amely hamarosan bekerül a driverbe. Ez egy olyan újítás, amelyen belül korlátozható lenne a programok futtatási sebessége. Ez akkor hasznos, ha egy alkalmazás már bőven 100 képkocka/másodperces tempóval fut, de valójában ebből az elterjedt, 60 Hz-es kijelzők csak 60 képkocka/másodpercet képesek megjeleníteni. Ilyenkor korlátozható lenne a sebesség a kijelzők frissítési frekvenciájára, vagy más tetszőleges értékekre, így a hardver csak annyi képkockát számolna amennyit valóban látni lehet.

Maga a funkció önmagában nem újdonság, hiszen a grafikus meghajtókhoz készült, harmadik féltől származó programokban már vannak hasonló opciók, tehát a sebességkorlátozást ma is el lehet érni, de úgy tudjuk, hogy az AMD megoldása másképp fog működni, mivel a hardver fogja szabályozni. Információink szerint a Dynamic Frame Rate Control szolgáltatás a PowerTune technológiát támogató termékekkel lesz kompatibilis, vagyis a sebesség kontrollálása az órajelek állítgatásával lesz biztosítva. Ez a mai, külső segédprogramokba épített eljárásoktól alapvetően különbözik, így az AMD saját megoldása hasonló eredmény mellett jóval több energiát spórolhat meg. Nem mellesleg ez egy hivatalos, grafikus meghajtóba beépített funkció lesz, tehát az aktiválásához nem kell telepíteni alternatív alkalmazásokat.

A Dynamic Frame Rate Control szolgáltatásnak leginkább a mobil piacon lesz lényeges szerepe, de elvileg az asztali termékek is megkapják a funkciót. Amennyiben a PowerTune számottevően befolyásolja a működést, úgy az újabb hardvereken hatékonyabb is lehet a rendszer, hiszen az újabb PowerTune-t használó fejlesztéseknél jóval több úgynevezett DPM állapot van megkülönböztetve, amelyek között jóval gyorsabban lehet váltani. Ez nyilván sokkal precízebben paraméterezést tesz lehetővé. A PowerTune-nal egyébként el lehet játszani ilyen formában, de sajnos csak az AMD képes rá, mivel a rendszer specifikációit elzárják mindenki elől, ennek megfelelően hasonló elven működő koncepciókra a harmadik féltől származó programokban nem lehet számítani.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés