Ryzen Pro CPU-kra alapozó HP mini PC-k érkeztek

Az amerikai vállalat megpróbál némi életet lehelni az AMD platformjára épülő apró egybegépek nem túl nagy piacába.

Mini PC fronton egyelőre az Intel processzorokra épülő modellek vannak nagyobb többségben, főleg az irodákat célzó gépek esetében, ezért örvendve osztjuk meg a hírt, miszerint a HP AMD Pro platformra alapozó, mindössze 177 x 175 x 34 mm kiterjedésű számítógépről rántotta le a leplet. Az 1,26 kg tömegű ProDesk 405 G4 háromféle processzorral lesz rendelhető, a kétmagos AMD Athlon Pro 200GE mellett lehetőségünk van a négymagos Ryzen 3 Pro 2200GE és Ryzen 5 Pro 2400GE mellett is dönteni. Utóbbi kettő esetében már olyan integrált grafikus vezérlőt is kapunk a Radeon Vega 8, illetve a Vega 11 személyében, amelyek segítségével akár játékoknak is neki lehet esni, de a rendszerek üzleti jellege miatt inkább a PowerPoint hatékonyabb gyorsítása lehet a cél.


[+]

A nem is olyan gyenge processzorok mellé legfeljebb 32 GB-os, 2933 MHz-es DDR4 memóriát kérhetünk az új megoldásokba, két modulra lebontva. Adattárolók szempontjából nem rövid az opciós lista, HDD-ből 1 TB a plafon, mellé pedig 128-512 GB kapacitású PCIe vagy NVMe SSD-t rendelhetünk, akár OPAL 2 titkosítással ellátva. A vezeték nélküli kapcsolatokért felelős alkatrészek esetében választhatunk az Intel vagy a Realtek megoldásai közül, előbbi egy Wireless-AC 9260 és egy Bluetooth 5.0, utóbbi pedig egy egyelőre ismeretlen típusú, szintén IEEE 802.11ac-s szabványú Wi-Fi, valamint egy 4.2 verziójú Bluetooth modult takar. A vezetékes hálózatoknál sem kell beérnünk a csigatempóval, az RJ-45 csatlakozó ugyanis gigabites sebességre képes, amelyet a Realtek RTL8111EPH kontroller támogat.


[+]

A ház elején és hátulján összesen hat darab USB 3.1 kapu sorakozik, az előlapon különálló hang ki- és bemenetek, a hátoldalon pedig DisplayPort 1.2 port társaságában. Ezeken felül kiviteltől függően találhatunk még USB 3.1 Gen2 Type-C, HDMI 2.0, D-Sub, vagy akár soros portot is.

A gyártó FreeDOS mellett igény esetén a Windows 10 Home vagy Pro 64 bites verzióját telepíti előre a gépre, az operációs rendszer mellett pedig olyan biztonsági megoldásokat is megkapunk, mint a DASH, a biztonságos böngészést biztosító HP Sure Click, a HP BIOSphere, vagy a TPM 2.0-s modul. A rendszer árammal történő ellátásáért egy 65 W teljesítményű külső tápegység felel.

A HP ProDesk 405 G4 piacra kerülése április folyamán várható, alapára 500 dollár lesz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés