RunCore Mini DOM – apró méretű SSD-k egyetlen lapkából

Egy mai átlagos, 2,5” SSD meghajtó fizikai értelemben nem éppen mondható túlméretezettnek, főleg, hogy egyre több egység a 9,5 mm vastagság helyett már a 7 mm-es kategóriába tartozik. Ha ez is soknak bizonyulna, akkor még mindig ott vannak a legkülönfélébb mSATA csatolós SSD modulok, amelyekből az SSD alapú gyorsítótárazás elterjedésével szintén egyre népesebb a kínálat. Viszont méretét tekintve ez alatt is találhatók háttértárak, az úgynevezett DOM-ok (Disk On Module), amelyek akár közvetlenül az alaplapi csatlakozóba is illeszthetők, ezzel még kisebb helyet igényelve.


[+]

A RunCore frissen bejelentett Mini DOM-jai szemrevaló darabok, a gyártó állítása szerint ezek a piac első SATA DOM meghajtói, amelyek egyetlen NAND flash lapkából állnak. Az apróságok SATA 3 Gbps-os interfészen keresztül csatlakoznak a rendszerhez, a valóságban a belső tesztek alapján ez szekvenciális olvasás és írás esetében 113 és 47 MB/s-os tempót jelent. Ez ismerve a mai SSD-k sebességét elsőre nem tűnik valami soknak, de tekintve a fő célterületeket (beágyazott rendszerek, ipari számítógépek, katonai rendszerek), ez minden bizonnyal megfelel az adott feladatkör igényeinek.

A RunCore legújabb Mini DOM SSD-i számos variációban látnak majd napvilágot. Először is lesz egyetlen SATA csatlakozós „pöcök”, amely egyenesen vagy 90 fokban megtörve illeszkedik a foglalatba, a harmadik megoldás pedig szabványos 22 tűs SATA csatlakozóval rendelkezik. Kapacitásuk 8 és 64 GB között skálázódik, valamint az elviselt környezeti hőmérséklet szempontjából további két csoportba oszthatók: kereskedelmi (0 – 70 °C) és ipari (-40 – 85 °C). A gyártó egy „Intelligent Destruction” nevű gombbal is felvértezte a kis SSD-ket, amely megnyomásával néhány pillanat alatt törlődik minden tárolt adat.

Pontos megjelenési dátumuk és vételáruk még ismeretlen, sőt, azt sem lehet tudni, hogy kereskedelmi forgalomban egyáltalán elérhetőek lesznek valaha is, pedig az apró számítógépeket építők körében bizonyára népszerűek lennének.

Előzmények

Hirdetés