Transcend SSD720, egy gyors és penge SSD

Hirdetés

A Transcend SSD720

A Transcend idehaza talán egy kevésbé ismert név az SSD-k piacán, bár a tajvani illetőségű cég már meglehetősen régóta foglalkozik memória-alapú adattárolókkal. A vállalat repertoárjába az SSD-ken kívül többek között DRAM modulok, memóriakártyák, pendrive-ok, digitális képkeretek és hordozható médialejátszók tartoznak. Jelen cikkünkben a legújabb, SSD720 névre hallgató sorozat 256 GB-os példányát vesszük szemügyre.


[+]

A viszonylag kis dobozban a meghajtón, négy csavaron és némi paksamétán túl nem sok egyebet találtunk.

Az eddig általunk látott meghajtók közül a Samsung 830 és Kingston V200-hoz hasonlóan a Transcend SSD720 is a mindössze 7 milliméter magas SSD-k közé sorolható. Ez elsősorban a notebooktulajdonos vásárlóknak lehet jó hír, mert egyre több olyan mobil gép lát napvilágot, amibe csak ilyen kisméretű egység fér, vagyis aki ilyen meghajtót vásárol, az szinte biztos lehet benne, hogy bármilyen 2,5"-os meghajtóhelyre be tudja majd azt építeni.


[+]

Természetesen most is kíváncsiak voltunk, hogy pontosan mit rejt a meghajtó fémháza, így néhány csavar eltávolítása után meg is vizsgáltuk, milyen a beltartalom.


SandForce SF-2281

Talán már egyáltalán nem meglepő, hogy a Transcend SSD720 is az igen népszerű SandForce SF-2281 kontrollert alkalmazza, melynek lelkivilágát korábban már részletesen ismertettük. A vezérlő mellett most sem láthatunk semmilyen, cache szerepét betöltő egységet, ami a SandForce egyik sajátossága. Ezzel a gyártó meg tud spórolni legalább egy DRAM chipet, valamint ennek következtében egy kicsit egyszerűbb NYÁK is elég, ez pedig szintén a gyártási költségekre van jó hatással.


[+]

Ezután a NAND egységek felé vettük az irányt, ahol eddig ismeretlen chipeket pillanthattunk meg. Eddig nem volt szerencsénk olyan SSD-hez, amiben SanDisk márkajelzésű NAND chipket lettek volna Sajnos ebből adódoan jóformán semmilyen információt nem találtunk a NAND-okról, de ezek feltehetően 24 nanométeres csíkszélességen gyártott MLC lapkákból épülnek fel. A chipek egyenként 32 GB méretűek, így nyolc darabból áll összes a 256 gigabájtos kapacitás. Ez egyben azt is jelenti, hogy a SandForce vezérlővel szerelt SSD-k közül ez az egyik első, melyben nem került lefoglalásra a nagyjából 7 százaléknyi tárterület, melyet over provisioning, trim, hibás blokkcsere, illetve egyéb műveletek elvégzésére használ fel a vezérlő. A változtatás ellenére viszont ne gondoljuk, hogy mostantól a biztonságot nyújtó over provision nélkül maradunk, mert a helyzet ennél bonyolultabb. Bináris szempontból vizsgálva, a merevlemezekhez hasonlóan az SSD-ket (nem csak a SandForce-osakat, hanem semelyiket) sem lehet a maximális tárterületre formázni. Ez a HDD-gyártók által jó néhány éve bevezetett számítási módszer miatt alakult így, és ez az oka annak, hogy a felhasználó minden adathordozó formázott tárterületét nagyjából 7,37%-kal látja kisebbnek, mint a névleges kapacitás (például egy 128 GB-os SSD megformázva csak 120 GB-nak látszik).


[+]

Fontos még megemlíteni, hogy a meghajtó támogatja a 256 bites AES titkosítást, és természetesen a SMART és a TRIM funkciót is, valamint ezen felül NCQ támogatást is kapott.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés