A "Ruler" lesz az Intel új formátuma a szerverekbe szánt SSD-k piacán

A friss fejlesztéssel akár 5x több tárhely préselhető be egy rackbe.

A szerverpiac bizonyos tekintetben irigylésre méltó terület, ha azt vesszük figyelembe, hogy számos interfész létezik, amelyen keresztül be lehet kötni egy SSD-t. Ebből a szempontból a potenciális megrendelők választási lehetőségei igen tágak, de mégis azt kell mondani, hogy az ide szánt megoldások sok problémát okoznak. Ez elsődlegesen arra vezethető vissza, hogy az alkalmazott formátumok tekintetében leginkább az asztali rendszerekbe szánt SSD-k kialakítása köszön vissza. Vannak tehát PCI Express kártyák, M.2-es megoldások, illetve a 2,5 és 3,5 hüvelykes modellek, akár vastagabb formában. Persze jól tudja mindenki, hogy utóbbi formátumokra nem csak SSD érhető el, hiszen a HDD is az adattárolás egy formája, de kétségtelen tény, hogy mindegyik opciónak van egy specifikus problémája, ami limitálja az SSD-k tervezését.

Hirdetés

Az Intel a fentiek miatt dolgozta ki a "Ruler" formátumot, amely szemből nézve nem sokban tér el a hagyományos kialakítású SSD-ktől, de hosszabb náluk, nem is kevéssel. Kis túlzással azt is lehetne mondani, hogy egy szteroidozott M.2-es opcióról van szó, amelybe 32,5 cm hosszan pakolhatók adattárolásra szánt memóriát. Ezt a megoldást már az alapoknál is az 1U magas szerverekbe tervezték. Emiatt a hot swapot is támogatja, és a kialakítása miatt ez könnyen el is végezhető.

A bemutatott dizájn x4-es vagy x8-os PCI Express 3.1-es interfészt használhat, de maga a formátum bővíthető, így később lehetséges az x16-os csatoló használata is, illetve nyilván a PCI Express 4.0 és 5.0 szabványok elérhetőségével ezekre is át lehet állni. Ez a tervezhetőség szempontjából kellemesnek tűnik, hiszen így több lépcsőben is bővíthetők majd a kiépített szerverek. Az Intel szerint az alkalmazott SFF-TA-1002 Gen-Z konnektor például már most támogatja a PCI Express 5.0-t, de nyilván vezérlők nélkül ezt még nem lehet kihasználni. A vállalat még NVMe menedzsmentre vonatkozó tűkkel is ellátta az aljzatot, illetve az áramkimaradás elleni védelmet biztosító kondenzátorok is különálló tűkből tölthetők.


[+]

A "Ruler" formátum másik sarkalatos pontja, hogy lényegesen nagyobb fogyasztásra tervezték, mint a korábbi formátumokat. Ennél a rendszernél átléphető az 50 watt is, amire például az aktuális szerverekbe szánt SSD-nél nincs lehetőség. Ez is nyilván behatárolja a tervezhetőséget, tehát ezen a ponton is változtatni kellett.

A formátum egyébként szabványosítás alatt van, a "Ruler" csak egy ráragadt jelző, igazából EDSFF lesz a neve, és a Dell, a Lenovo, a HPE, a Samsung és a Western Digital már a létrehozott munkacsoportban ül. Az SSD-n belülre igazából akármilyen nem felejtő memória beépíthető, ez tulajdonképpen csak döntés kérdése. A termékminta MLC NAND flash lapkákat használ, amit az Intel már több hónapja szállít az érdeklődőknek. Ez 8 TB-os kapacitást kínál, és így egy 1U magas rackbe 256 TB-nyi tárhely építhető. Ez nagyjából az ötszöröse annak, amit ma hasonló térfogatba be lehet préselni.

Magát az EDSFF formátumot egyébként nem biztos, hogy csak adattárolásra fogják használni. Bár eredetileg erre lett kitalálva, ugyanakkor többek között különböző gyorsítók is beleépíthetők, és emiatt akár a más területekre is jó lehet. Utóbbi viszont még nagyon a jövő zenéje.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés