Ingyen hozná a PC-s játékot minden eszközre a Rainway

Általánosan erre a célra eddig csak fizetős megoldások voltak, és ezek igen hamar kifulladtak.

A Rainway érdekes bejelentéssel lepte meg a PC-s játékosokat, ugyanis tudatták a világgal, hogy májusban elérhetővé teszik a szolgáltatásuk béta verzióját, amely lehetővé teszi a PC-s játékok más eszközre való streamelését.

Hasonló koncepciót láthattunk már a múltban, számos általánosan erre a célra kialakított fizetős megoldás született már meg, amelyek a játékok futtatását is megoldották, de a játékosok fizetni már nem akartak ezért a lehetőségért. Emiatt a legtöbb ilyen alkalmazás fejlesztője áttért a munkára használt PC-s alkalmazások, mobil eszközre való streamelésére, amely egyébként még jövedelmező is.

A Rainway elsődleges előnye tehát az ingyenesség lesz. Nem kell előfizetni, csupán le kell tölteni egy streamelő alkalmazást az adott, DirectX 11 API-val kompatibilis GPU-t tartalmazó PC-re, és onnantól kezdve szabad a móka. Még az adott, Wi-Fin keresztül kommunikáló mobil eszközre sem szükséges kliensapplikáció, ugyanis a webböngészőn keresztül is kérhető a streamelt tartalom. Így azonban az élmény annyira nem lesz igazán jó, tehát az ideális működés érdekében nagyon ajánlott a kliensprogram használata.

A Rainway fejlesztője szerint az Android és az iOS platformokra lesz kliens, illetve az Xbox One és a Switch konzolok is. Előbbi két opción nem lepődünk meg, hiszen a Google-t és az Apple-t eddig sem zavarták a hasonló megoldások, de a Microsoft és a Nintendo esetében ez közel sem ilyen egyszerű. Persze elhisszük, hogy a Rainway tervei ambiciózusak, ugyanakkor a Microsoftnak és a Nintendónak sem érdeke a PC-s játékokat streamelhetővé tenni a konzoljaikra. Abból ugyanis nem profitálnak, ha a felhasználó egy PC-s játékáruházban veszi meg az adott címet, nem pedig az Xbox Store-ban vagy az eShopban. Sőt, ez az irány kifejezetten kárt okozna az említett két cégnek. Érdemes tehát fenntartásokkal kezelni a Rainway állításait és megvárni, hogy a Microsoft és a Nintendo mit mond erre.

A rendszer egyébként 60 Hz-es streamet állít elő a PC-n futtatott játékból, de a felbontásra vonatkozóan nincs adat. Feltételezhetően a videostream paraméterezhető lesz, hogy a felhasználók tudjanak igazodni az otthoni vezeték nélküli hálózat sebességéhez.

A Rainway program béta verziója jelen állás szerint májusban lesz elérhető az alábbi oldalon keresztül. A jobb élményt biztosító klienseket az adott platform áruházából kell majd beszerezni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés