R.I.P. GeForce2 Ultra, viva MCPX

[xbit] Úgy tűnik, az nVidia GeForce2 Ultra kártyája (GíPíjÚ-ja) új díjat nyert. A Hercules ugyanis azt állítja, hogy az nVidia leállította a GeForce2 Ultra szállítmányokat, és ezzel az Ultra lett az nVidia legrövidebb életű videochip-je. A lépés természetesen logikus, hiszen itt a GeForce3, és - elvileg - az a high-end. Azért "elvileg", mert bár minden szempontból fejlettebb elődjénél, de alacsonyabb működési frekvenciája (200MHz vs. 250MHz) miatt helyenként "még az Ultra is" elpáholja. Ez pedig megengedhetetlen, hiszen az nVidia győzerővel nyomja a GeForce3-at, mint az "Új korszak" zászlóshajóját (Lelkesebb hívők szerint ez azért van, mert végre itt a DirectX 8.0-ás kánaán, és az nVidia mindenkinek csak jót akar. Ehhez annyit tennénk még hozzá, hogy így megint lépéselőnyhöz jutna a konkurenciával szemben, hiszen megfelelő pixel/vertex shaderekkel, illetve T&L egységgel csak a GeForce3 rendelkezik. Azaz nem csak jótékonyságról, hanem a befektett K+F megtérüléséről, de kendőzetlenebbül szólva a monopolpozíció biztosításáról is szó van. Tudjátok, mint anno az Intel csinálta a Slot 1-gyel: új szabvány - én vagyok a piacvezető - ha élni akarsz, adaptáld.. - jó nagy lemaradással..).

Persze lehet, hogy a Hercules a Kyro II felvállalása óta feketelistán van, és csak ő nem kap Ultrákat, de ezt (a mondat második felét) kötve hinnénk. Az egész Ultra ügyből jól látszik amúgy a hat hónapos termékciklus (lassan nagy betűkkel kell írni) turpissága: azért nem teljesen arról van szó, hogy újat kapunk félévente. A GeForce2 Ultra egy felhúzott GTS, ami elég a GeForce3 megjelenéséig... elég volt.

Ha már nVidia: azt csiripelik a verebek, hogy az MCPX (Media and Communications Processor for the X-Box, azaz többek között az X-Box hangzásáért felelős chip, Dolby Digital 5.1 támogatással, stb.) megtervezése és legyártása után alapvetően semmi sem tartja vissza az nVidiát attól, hogy kiadjon egy nagyon erős hangkártyát, MCPX alapokon, a PC-khez. Ezzel a monopol helyzetben csücsülő Creative egy igen erős versenytárshoz jutna az nVidia személyében. Mondanunk sem kell, hogy az ötletet a Hercules, Turtle Beach és egyéb cégek nagyon támogatják. Más kérdés, hogy lehet, hogy az nVidia nagyon rosszul jár, ha ujjat húz a Creative-val, hiszen az ebbe való belebukásnak tradíciója van (Gravis, Aureal, 3dfx félig-meddig).

Hirdetés