Publikussá vált az Intel gyártástechnológiai útiterve

Az ASML prezentálta az információkat az IEDM-en, de az eredeti diát módosították.

Az IEEE International Electron Devices Meeting (IEDM) alkalmával, az ASML prezentációján belül feltűnt egy olyan útiterv, amely az Intel, hosszabb távú gyártástechnológiai előrejelzését taglalja. Ezen belül az látszik, hogy a legnagyobb processzorgyártó két évente hoznak új gyártási eljárást, ami rendkívül optimistának hat azok után, hogy a 14 nm-ről immáron évek óta nem tudnak továbblépni, de ugyanakkor szükségszerű is, ha valamennyire tartani akarják a lépést a TSMC és a Samsung fejlesztéseivel, vagy esetleg később visszavennék a technológiai elsőséget.


Az ASML diája (forrás: AnandTech) [+]

A nehezen megszülető 10 nm-es node után már hivatalosan is bejelentésre került a 7 nm-es eljárás, amely biztosan EUV litográfiát használ majd. Itt a céldátum 2021-es esztendő, és nemrég Bob Swan azt nyilatkozta, hogy az első ilyen lapkát az említett év vége felé bemutatják. Ténylegesen ugyan nincs megerősítve, de jó eséllyel a Sapphire Rapids kódnevű szerverprocesszorról van szó.

A koncepciót tekintve az Intel minden node-ra két továbbfejlesztést tervezne, és a másodikra visszaportolhatók lennének az új generációs eljárásra épülő megoldások. Utóbbi egy hasznos tényező lehet, ha esetleg az új gyártástechnológia mégsem készül el időben. Tekintve, hogy az Intel a 14 és a 10 nm-es csíkszélességnél is csúszott, így érdemes előre felkészülni a nem várt fejleményekre.


Az Intel eredeti diája (forrás: AnandTech) [+]

Az ASML egyébként a 7 nm után 5, 3, 2, és 1,4 nm-es eljárást jósol, utóbbi 2029-ben érkezne. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a fenti dia gyakorlatilag a Santa Clara-i óriáscég, International Conference on Extreme Ultraviolet Lithography (EUV) 2019 rendezvényen előadott prezentációjából származik, és ezt az ASML módosította. Ez azért nagyon lényeges, mert az Intel az egyes node-okra kódjelzéssel utalt, míg az ASML konkrétan csíkszélességgel, de utóbbi esetben, főleg hosszabb távon egyáltalán nem garantálható, hogy megjelölt szám lesz a nanométer elé írva. Ezt észben tartva érdemes kezelni a fenti információkat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés