Problémás nForce 2-es alaplapok

Hirdetés

Az nForce 2 lapka egyik legnagyobb vélt (de nem valós, mint azt látni fogjuk) problémája, hogy nem igazán jó az IDE-vezérlője, illetve, hogy az IDE-meghajtókat érő terhelést más integrált eszközökre vezeti tovább. Így például nagy terhelés mellett előfordulhat, hogy rángatózik az egérkurzor, ami elvileg lehetetlen, hiszen az egér drivere más prioritásszinten van, mint a hagyományos alkalmazások.

A LostCircuits nevű internetes oldal azonban az XP 3200+ processzor tesztelése közben kitért a hibára. Egyszer bekapcsolt, egyszer pedig kikapcsolt APIC-kal (Továbbfejlesztett Programozható Megszakítás Vezérlő - Advanced Programmable Interrupt Controller) tesztelték az nForce 2-es rendszert. A deaktivált APIC mellett a rendszer maximum 10 százalékkal jobb eredményeket ért el, amikor a teszteket olyan integrált eszközöket igénybe vevő programon futtatták le, mint a ContentCreation Winstone.

Az APIC a korszerű alaplapok tartozéka, amely a Windows 2000 és XP operációs rendszerek számára lehetővé teszi, hogy több IRQ-t használjanak az AT-dizájn 16 IRQ-jánál. A Windows XP alatt, aktivált APIC-kal akár 24 IRQ-nk is lehet, így gyakorlatilag minden eszköz saját IRQ-t kap. Az APIC tehát egy kitűnő dolog. Ha azonban drámai módon megnövekszik a terhelés, az integrált eszközök egyidejű használata oda vezethet, hogy keresztezik egymás útját, ilyenkor van az, hogy rángatózik az egérkurzor, vagy, hogy csak serceg a hang.

Ahhoz, hogy egy rendszert APIC nélkül PIC-üzemmódban használhassunk, először is deaktiválnunk kell az alaplap BIOS-ában az APIC-funkciót és PIC-módban újra kell telepítenünk az egész rendszert. Ha csak a BIOS-ban kikapcsoljuk az APIC-módot semmit sem oldunk meg. Windows 9x és Millennium operációs rendszerek alatt nem használható az APIC. Reméljük, hogy ezek után senki sem fog találkozni érdekes és bosszantó hibajelenségekkel az nForce 2-chipsetes alaplapok kapcsán.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés