A PEZY-SC letarolta a zöld szuperszámítógépeket

A green500.org frissítette a világ legenergiahatékonyabb szuperszámítógépeinek listáját. Ahogy arra számítani lehetett sokkal több érdekesség történik ezen a területen, mint az energiaigényt figyelmen kívül hagyó top500.org listán. Ismét látni lehetett, hogy fél éves szinten elképesztő mértékű a fejlődés ment végbe, ugyanis novemberben még elég volt elérni az 5271,81 MFLOPS/W-os hatékonyságot az első helyhez, míg ma egyszerűen 7 GFLOPS/W fölé kell lőni.

A természetesen green500.org esetében általánosan elmondható, hogy minél nagyobb a szuperszámítógép, annál nehezebb azt hatékonyan működtetni, így a több megawattot használó konfigurációk teljesen kiszorulnak az első tízből. Jellemzően 30-60 kW közötti az a határ, amelyen belül ezek a nagyvasak működnek, és ez nem véletlen, ugyanis a legjobb hatékonysághoz ide érdemes pozicionálni.

Az idei év első érdekessége, hogy a GPGPU-k lecsúsztak a dobogóról. Ezeket a helyeket ugyanis kisajátította a PEZY-SC. A linkelt hírben részletezett architektúra nagyon jól muzsikált idén, ami többnyire annak is köszönhető, hogy a fordítók is jobban működnek az előző év végi szinthez képest, és ez nagy sikert jelentett az alig két tucat mérnökkel dolgozó cégnek.

A green500.org listájában az új csúcsot a Shoubu nevű szuperszámítógép képviseli, amely 7031,58 MFLOPS/W-os hatékonyságot képes felmutatni. A rendszer Intel Xeon E5-2618Lv3-as processzorokból áll, a gyorsító szerepét pedig a már említett PEZY-SC jelzésű kártyák töltik be. A masina a Linpack tesztben 412,7 TFLOPS-os teljesítményre képes 50,32 kW-os fogyasztás mellett.

Az ezüstérem Suiren Blue rendszeré, amely 6842,31 MFLOPS/W-os mutatóval rendelkezik. Ezt Intel Xeon E5-2618Lv3 processzorokkal és PEZY-SC gyorsítókkal sikerült elérni. A bronzérem ennek a szuperszámítógépnek a kisebb testvéréé, vagyis a Suirené, amely Intel E5-2660v2 processzorokkal dolgozik, és természetesen a PEZY-SC-k sem maradtak ki belőle. Ezzel a hatékonysága 6217,04 MFLOPS/W lett. A Suiren Blue és a Suiren rendre 28,25 és 32,59 kW-os fogyasztással rendelkezik.

A korábbi csúcstartónak számító L-CSC nevű masina a negyedik helyre szorult vissza az 5271,81 MFLOPS/W-os hatékonysággal. A rendszer Intel Xeon E5-2690v2-es processzorokból áll, amelyek mellett AMD FirePro S9150 jelzésű gyorsítók dolgoznak. A rendszer a Linpack tesztben 301,3 TFLOPS-os teljesítményt mutat fel, amihez 57,15 kW-os fogyasztás társul. Ez az egyetlen GPGPU-s rendszer, amely az 5 GFLOPS/W-os mutató felett tanyázik, míg a többi sajnos ez alá szorult, amelyekkel szemben a PEZY-SC előnye már kimagaslóan nagynak tűnik.

Az ötödiktől a tizedik helyig egyébként NVIDIA Tesla gyorsítókkal felszerelt szuperszámítógépek találhatók, amelyek hatékonysága 3543,32 MFLOPS/W-tól 4257,88 MFLOPS/W-ig terjed. A többi gyorsítóarchitektúra hatékonysága túl gyenge ahhoz, hogy az első tízbe bekerüljön, míg a gyorsítókat nélkülöző gépeknek esélyük sincs felvenni a versenyt az élmezőnnyel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés