PCI Express-AGP hidat fejleszt az ATI

A hírek szerint az ATI hamarosan előáll saját fejlesztésű bridge chipjével, melynek segítségével natív PCI Express felületű grafikus processzorokat is ráültethetnek AGP-s videokártyákra. A Rialto kódnéven futó lapkát a kanadaiak egy szerződéses partnere fogja gyártani a tervek szerint már ez év utolsó negyedében, de hogy az ennek felhasználásával készített 3D-gyorsítók mikor jelennek meg ténylegesen az üzletek polcain, még nem tudható.

Bár az új PC-kben (egyelőre az Intel-platformok piacán, de hamarosan már talán az AMD-világban is) növekvő arányban jelenik meg a PCI Express interfész, a jelenleg üzemben lévő, illetve napjainkban eladott gépek többsége AGP-sínt biztosít a videokártyák számára. A chipgyártók a piaci igényeknek megfelelően így vagy arra kényszerülnek, hogy két termékvonalat tartsanak fenn, ami nem kifizetődő, vagy bridge chipeket kell alkalmazniuk a nem-preferált szabvány kiszolgálásához is.

Az NVIDIA HSI lapkájával univerzális eszközt alkalmaz, hiszen natív AGP-s és PCI Expresses grafikus processzorok mellett is bevethető. Az ATI egyelőre nem árult el részleteket, így nem tudni, a Rialto esetében hasonló, kétirányú megoldásról van-e szó. Ha igen, az azt jelentené, hogy nemcsak az új, X-sorozatú grafikus processzorokat lehetne beépíteni az AGP-s rendszerekbe, hanem a régebbi GPU-kra épülő – és gyakran kedvező árú – kártyákat is fel lehetne használni az új alaplapokban. Ez alighanem megint átrendezné az egyébként is nehezen átlátható piacot, bár a kanadaiak korábbi nyilatkozatait tekintve erre nem sok esély van.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés