PCI Express-támogatás az AMD K8 platformjához

Reuven Soraya, az ATI egyik marketingigazgatója tajvani látogatása alkalmával azt közölte, hogy vállalata még ebben a hónapban bemutatja első, AMD K8 platformot támogató northbridge-ét, az RX480-at. A kanadai gyártó lapkája lehet az első nagyobb mennyiségben elérhető chip, amely lehetővé teszi a PCI Express használatát az AMD legújabb processzorgenerációja számára.

A chipet a TSMC készíti 130 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiával. Soraya elmondta, hogy számos OEM PC- és alaplapgyártó fogja alkalmazni az RX480-at, és az ATI egy éven belül a PCI Express-támogatást biztosító K8-chipsetek legnagyobb gyártójává kíván válni.

Az RX480 mellett szeptember végén megjelenik a – közelebbről meg nem határozott – integrált grafikus vezérlőt tartalmazó RS480, valamint a Pentium 4-hez használható, ugyancsak integrált grafikus processzorral ellátott RS400 is. Az Intel-platformok piacán az ATI egy éven belül a második helyet szeretné elérni a PCI Express- és grafikus vezérlőt tartalmazó lapkakészleteket kínálók mezőnyében.

A kanadaiak nagy vetélytársa, az NVIDIA a hírek szerint októberben jelenti be hivatalosan PCI Express-támogatással bíró chipsetjét, az nForce4-et. A The Inquirer című informatikai bulvárlap ugyanakkor úgy tudja, hogy az MSI és az Asus már rendelkezik a lapkával, és előkészítették a köréjük épülő alaplapok sorozatgyártását is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés