Hirdetés

Passzív és vizes M.2 SSD hűtők az Alphacooltól

A szokásos szendvicshűtőn túlmutató megoldással rukkoltak elő.

Az Alphacooltól nem idegen az M.2 SSD-k hűtése, ugyanis egy ideje már piacon van az Eisblock HDX M.2, ami a RAM-ok hűtéséhez hasonló szendvicsként fogja közre a hűteni kívánt adattárolót. Most viszont a kínálatot megtoldották a HDX-2 és HDX-3 modellekkel, melyek alapját egy M.2 foglalattal felszerelt PCIe x4 foglalatba illeszkedő kártya adja, erre helyezhető fel a HDX-2 esetében a nagyméretű alumínium passzív borda, míg a HDX-3 esetében a rézből készült, acetál fedeles, G1/4-es csatlakozókkal felszerelt vízhűtő blokk.

Az Alphacool HDX család jelenlegi felállásban
Az Alphacool HDX család jelenlegi felállásban [+]

Ennek a megoldásnak előnye és hátránya is van egyaránt: egyrészt elveszítjük az M.2 formátumú SSD-k egyik előnyét, a kis helyigényt, és ezzel együtt az alaplapon található M.2 foglalat is szükségtelenné válik. Máshonnan nézve ez utóbbi persze előny is jelenthet, hiszen még egy M.2 SSD szerelhető a rendszerbe, ugyanakkor egy PCIe foglalatra mindenképp szükségünk lesz az Eisblock számára.

Alphacool Eisblock HDX-2 Alphacool Eisblock HDX-2
Alphacool Eisblock HDX-2 [+]

Alphacool Eisblock HDX-3 Alphacool Eisblock HDX-3
Alphacool Eisblock HDX-3 [+]

Kétségkívül kényszermegoldás ez a faja kialakítás a gyártó részéről, hiszen az alaplapi M.2 foglalatba helyezett SSD-re a méret és a rendelkezésre álló hely miatt nem lenne könnyű bármilyen komolyabb hűtőblokkot felszerelni, viszont jelentősen növelhető az SSD-hűtés hatásfoka, arról nem is beszélve, hogy egy vizes rendszer esetében az SSD is szépen beépíthető a körbe.

Az Alphacool Eusblock HDX-2 ára 40 euró, míg a HDX-3 esetében 80 eurót kell fizetni.

Azóta történt

Előzmények

  • M.2 SSD hűtők az EK WB-től

    A cég a vízhűtőiről ismert, de ezúttal nem folyadékos megoldásokról lesz szó.

  • Hűtés az SSD-nek

    Új, M.2-es SSD-khez tervezett hűtőlemezt dobott piacra a SilverStone a termikus szempontból kihegyezett rendszerekhez.

Hirdetés